Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Fără niciun fel de subtilitate, Rusia ne anunţă că nu are niciun gând să ne restituie tezaurul, cu toate recomandările pe care Europa i le-a adresat în acest sens. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluţie privind îndeplinirea de către Rusia a obligaţiilor şi angajamentelor faţă de Consiliul Europei, în textul acesteia, citat de ADEVĂRUL,  făcându-se apel la Moscova să continue negocierile bilaterale pentru returnarea bunurilor culturale confiscate de la ţări europene, inclusiv România.

Însă, anunţă JURNALUL NAŢIONAL, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici a afirmat că problema tezaurului este lipsită de actualitate. „Nu este pentru prima dată când parlamentarii români încearcă să internaţionalizeze o temă care şi-a pierdut de mult timp actualitatea”, a spus Lukaşevici, adăugând că, din punctul de vedere al Moscovei, problema tezaurului a fost de mult timp reglementată pe seama decontului reciproc. 

Astfel, Moscova ar fi renunţat la despăgubiri în valoare de 300 de milioane de dolari, pentru implicarea României în Cel de-al Doilea Război Mondial, mulţumindu-se, în schimb, cu tezaurul preluat în 1916. Şi şeful Centrului de Istorie a Războaielor şi Geopolitică din cadrul Institutului de Istorie Generală din Rusia, Mihail Miagkov s-a arătat indignat atât de pretenţiile României, cât şi ale deputaţilor din Republica Moldova, care au susţinut cauza ţării noastre la Comisia Europeană.

El a afirmat că România nu trebuie să mai aibă pretenţii la tezaur pentru că a ocupat Basarabia rusească, în 1918, şi pentru că a făcut parte din forţele de ocupaţie din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Tezaurul României, aminteşte FINANCIARUL, evacuat în Rusia în timpul Primului Război Mondial, includea, pe lângă multe obiecte de patromoniu, 91,2 tone de aur, nerecuperate până acum, şi care sunt evaluate în prezent la 3,2 miliarde de euro. Din această cantitate, circa 90% erau monede de aur, iar 10% aur fin, sub formă de lingouri.

Toate acestea au fost transportate în Rusia Ţaristă cu scopul de a le proteja de armata germană, care ocupase o parte însemnată a României. Acum, afirmă ANTENA3, Bucureştiul nu mai vrea neapărat lingouri de aur şi s-ar mulţumi cu o compensaţie financiară în valoare de 2 miliarde de euro.

Senatorul Viorel Badea , împreună cu alţi doi delegaţi ai României la APCE - Cezar Preda şi Tudor Panţîru - şi un amendament care făcea referire explicită că „restituirea ar trebui să înceapă cu cantitatea de aur a BNR care consistă în 93,4 tone în monede şi lingouri pentru care România a transmis şi în 2004 către Federaţia Rusă, pentru documentare, inventarii şi documente în acest sens“. Acest amendament, anunţă ADEVĂRUL, nu a fost însă adoptat, deoarece „avea un grad ridicat de individualitate“, după cum a explicat Badea.

Atitudinea ostilă a Rusiei nu are legătură doar cu cererile României ci cu toate recomandările APCE.  Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei  a adoptat şi o rezoluţie prin care îndeamnă Rusia să respecte mai mult democraţia şi drepturile omului, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ. Răspunsul Rusiei, formulat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a venit sec: „Rusia nu va acorda atenţie remarcilor deplasate ale APCE“.