Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Filme româneşti de arhivă selecţionate la Cannes, semnate de regizori precum Sergiu Nicolaescu sau Ion Popescu - Gopo, vor fi proiectate la Les Films de Cannes à Bucarest, desfăşurat între 19 şi 25 octombrie, informează Mediafax.

La prima ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, din 2010, cinefilii au avut ocazia să vadă filme de Iosif Demian, Nae Caranfil, Victor Iliu, Liviu Ciulei sau Nicolae Breban, selecţionate în trecut pentru festivalul de la Cannes. Anul acesta, ei vor descoperi cu ce filme au mers la Cannes, în ultimele decenii, din partea României, Ion Popescu-Gopo, Radu Gabrea, Malvina Urşianu, Louis Daquin, Savel Ştiopul şi Sergiu Nicolaescu.

Proiecţiile de la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu vor fi urmate de discuţii cu unii dintre regizori, cu actori din distribuţie sau critici de film care i-au cunoscut pe autori.

Cel mai vechi dintre titlurile româneşti de la Cannes datează din 1958. "Ciulinii Bărăganului", o producţie româno-franceză regizată de Louis Daquin, intra în competiţia canneză în anul în care "Zboară cocorii", de Mihail Kalatozov, urma să câştige Palme d'Or.

Înaintea lungmetrajului lui Louis Daquin, va rula filmul care i-a adus lui Sergiu Nicolaescu unica selecţie la Cannes, în competiţia de scurtmetraje: "Memoria trandafirului" (1964). Filmul a fost premiat ulterior în alte festivaluri şi l-a adus pe regizor în atenţia breslei.

Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide pe 19 octombrie, la Cinema Studio, cu filmul colectiv "7 Days in Havana", şi se va închide cu "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu, pe 25 octombrie.

Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Integral pe România LiberăComentarii

aabftpw P2AO1m fwejjozydxtd, [url=http://vijzbrjtywir.com/]vijzbrjtywir[/url], [link=http://pzszvyntxgcz.com/]pzszvyntxgcz[/link], http://rflrxegkxqpt.com/

11 octombrie 2012 17:24

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.