Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul Victor Ponta este bântuit, în continuare, de fantoma eşecului de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, dar consideră că românii sunt cei care au stabilit că acest referendum trebuia să aibă loc.

Într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde la Bruxelles, premierul a admis că poate a acţionat impetuos şi pripit în privinţa suspendării preşedintelui însă a făcut-o doar pentru a răspunde aşteptărilor populaţiei, anunţă JURNALUL NAŢIONAL.

„Am acţionat în conformitate cu normele şi cultura noastră politică. În mod evident, agresivitatea disputelor noastre politice a surprins Comisia Europeană şi europenii. Pe de altă parte, rata de participare şi rezultatul referendumului mă fac să spun că, într-adevăr, poate am acţionat în mod impetuos şi pripit, dar că am răspuns aşteptărilor populaţiei“, a declarat, Victor Ponta, citat de COTIDIANUL.

Dar nu este singurul referendum cu rezultat diferit faţă de aşteptările populaţiei. Astfel, afirmă EVENIMENTUL ZILEI, deşi eşi românii s-au pronunţat în 2009, prin referendum, pentru un Legislativ cu 300 de aleşi, după alegeri am putea avea 520. Alegerile din toamnă s-ar putea să ne aducă 50 de parlamentari în plus, faţă de cei 469 care sunt în prezent, ceea ce ar însemna şi 10 miliarde de lei vechi cheltuieli suplimentare.

Simulările făcute de partide pe baza rezultatelor obţinute la alegerile locale, arată că numărul deputaţilor şi senatorilor ar putea creşte de la 469, câţi sunt prezent, la 520 sau chiar mai mult. Asta s-ar întâmpla, explică ZIUA VECHE, în situaţia în care un partid sau o alianţă şi-ar adjudeca toate colegiile dintrun judeţ cu peste 50% din voturi, lucru perfect posibil în "judeţele roşii" dominate de PSD. Pentru ca judeţul să nu fie monocolor, se vor acorda, conform legii locuri suplimentare şi unor candidaţi ai altor partide, prin redistribuire.

În viitorul Parlament, aşa mare cum se preconizează a fi, şi-ar putea face loc şi fostul preşedinte al PSD, Mircea Geană, sprijinit chiar de USL, afirmă GÂNDUL. Întrebat ldacă actualul senator independent Mircea Geoană va candida susţinut de USL, actualul lider al PSD, Victor Ponta a răspuns: „Eu cred că da“. El a adăugat că trebuie să aibă o discuţie cu acesta.

 În luna august, Mircea Geoană a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că el nu a plecat niciodată din PSD şi că se consideră în continuare un social-democrat, arătând că va candida pentru un nou mandat la Senat în acelaşi colegiu.

Iar, potrivit ziarului ADEVĂRUL, premierul Victor Ponta mai are o dorinţă, de data aceasta referitoare la viitoarea Constituţie: Preşedintele să nu mai pună premier pe cine vrea el. Există puţine semne că lupta dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-a domolit, existând temeri că tensiunile vor escalada în apropierea alegerilor parlamentare din decembrie.

Totuşi, la Bruxelles, cei doi încearcă să demonstreze că au trecut peste această etapă, cel mai concret semn fiind un acord privind reprezentarea ţării la summitul şefilor de stat şi de guvern de luna viitoare. Potrivit unui oficial de rang înalt de la Bruxelles, citaţi de NAŢIONAL,  Ponta i-a spus preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, în timpul întâlnirii de la Bruxelles, că acceptă ca Băsescu să participe la summit.

Premierul Victor Ponta pare să fie cel mai popular politician român, arată datele unui sondaj de opinie realizat de IRES, pe 10 septembrie şi citat de ZIUA VECHE. Ponta este creditat cu 24% din preferinţele celor care au răspuns chestionarului, urmat de preşedintele Traian Băsescu - 17% şi de co-preşedintele USL Crin Antonescu, tot la 17%. Dan Diaconescu este cotat la 11%, Ion Iliescu Şi Mihai Răzvan Ungureanu - 6%.

Faţa de decembrie anul trecut, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, Antonescu e în picaj, de la 24% la 17%, Traian Băsescu a crescut cu cinci procente, iar Victor Ponta şi-a triplat scorul, de la 8% la 24%. Dar după scandalul plagiatului, pentru premierul Victor Ponta se naşte un nou scandal care probabil îi va eroda popularitatea. Premierul Victor Ponta este membru dar şi trezorier al unei asociaţii finanţate câţiva ani de la bugetul de stat şi al cărei preşedinte onorific este Adrian Năstase, Asociaţia „Casa N.A.T.O“.

Informaţia, afirmă CURENTUL, lipseşte complet din declaraţia de interese a premierului Ponta. Conform legii, Victor Ponta era obligat să consemneze în declaraţia de interese depusă la Guvern nu numai calitatea de membru al acestei asociaţii ci şi funcţia deţinută. În consecinţă, în funcţie de relaţiile pe care le-a avut de când este premier cu această asociaţie, se pune şi problema unui conflict de interese.