Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După o zi marcată de semnele discordiei, Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu sunt „uniţi" faţă de Iran în privinţa dosarului nuclear, dar nu se vor vedea la ONU la finele lunii.


După ce a anunţat că Obama şi Netanyahu nu se vor vedea la Adunarea Generală a ONU la New York din cauza incompatibilităţii agendelor, Casa Albă a adăugat: „Contrar informaţiilor apărute în presă, niciodată premierul israelian nu a cerut o întrevedere cu preşedintele Obama la Washington şi o astfel de cerere nu a fost refuzată". Cotidianul israelian Haaretz afirmase că Netanyahu era pregătit să plece în capitala americană pentru o întrevedere cu Obama, dar Casa Albă i-a respins solicitarea, invocând incompatibilitatea programelor celor doi lideri. Cu puţin timp înainte, un înalt responsabil din Israel declarase pentru AFP că refuzul a survenit după dezacordurile dintre Statele Unite şi Israel privind atitudinea de adoptat faţă de programul nuclear controversat al Iranului, ceea ce Casa Albă a respins. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC), Tommy Vietor, a precizat că cei doi „nu vor fi în oraş în acelaşi moment", iar premierul israelian „se va întâlni cu alţi înalţi responsabili (americani), printre care secretarul de stat, Hillary Clinton, în timpul vizitei" în SUA.

Precizările Casei Albe intervin în timp ce Israelul şi SUA îşi afişează din ce în ce mai deschis divergenţele privind dosarul nuclear iranian. Luni, Washingtonul s-a opus cererilor repetate ale lui Netanyahu de a impune Iranului o „linie roşie" clară pentru a-l împiedica să se doteze cu arma nucleară. În replică, premierul israelian a afirmat că opinia publică internaţională nu va putea cere Israelului să aştepte înainte de a acţiona contra Iranului, suspectat de marile puteri şi de statul evreu că doreşte să fabrice arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil.

Obama, în plină campanie electorală pentru câştigarea unui al doilea mandat prezi-denţial, este criticat de rivalul său republican, Mitt Romney, care îi reproşează că a „lăsat să cadă" Israelul şi nu dă dovadă de suficientă fermitate faţă de Teheran.

Între Obama şi Netanyahu, care s-au întâlnit ultima oară la Casa Albă în martie, relaţiile sunt tensionate.

„Linii roşii"

Între timp, premierul israelian îşi continuă cruciada în favoarea impunerii „liniilor roşii" Iranului în ce priveşte programul său nuclear, în pofida obiecţiilor enunţate public de Administraţia Obama. Dacă Iranul va trece aceste „linii roşii", va avea loc o intervenţie militară, lasă de înţeles Netanyahu.

„Cei care în comunitatea internaţională refuză fixarea liniilor roşii Iranului nu au dreptul moral să impună o undă roşie Israelului".

Administraţia Obama declară clar de mai multă vreme că nu intenţionează să acţioneze în acest sens, iar luni, secretarul de stat, Hillary Clinton, a precizat că Washingtonul privilegiază calea diplomatică şi sancţiunile. Replica ei a iscat vii reacţii în Israel şi, într-un comunicat, vice-preşedintele Parlamentului, Danny Danon, în turneu în SUA, a calificat-o „o palmă în faţa celui mai fidel aliat al SUA în Orientul Mijlociu". Iar cotidianul Maariv scria că „tensiunea între Ierusalim şi Washington a atins noi vârfuri. Ultimele declaraţii ale secretarului de stat american, Hillary Clinton, au provocat furie în Israel".

Asasinat premeditat

În noaptea de marţi spre miercuri, salafiştii libieni înarmaţi, membri ai grupului „Ansar el-Charia", au atacat cu rachete consulatul SUA din Benghazi, oficial pentru a protesta contra unui film care ofensează islamul. În acelaşi timp, în Egipt, mii de manifestanţi, în majoritate salafişti, au atacat ambasada americană din Cairo. Acte premeditate, susţin unii specialişti, intervenite la 11 septembrie, data atentatelor din 2001, şi după înregistrarea video difuzată de liderul nebuloasei teroriste Al Qaeda, Ayman Al-Zawahiri.

În violentul atac din Benghazi au fost ucişi ambasadorul american şi alţi trei funcţionari ai consulatului. Viceministrul libian de Interne, Wanis al-Charef, a declarat că „ceilalţi membri ai personalului au fost evacuaţi şi sunt sănătoşi".

Potrivit expertului Mathieu Guidere, „asasinarea ambasadorului american în Libia a fost premeditată şi răspunde direct apelului numărului unu al Al Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, care a cerut salafiştilor libieni să atace americanii pentru a răzbuna moartea principalului strateg al organizaţiei teroriste, Abou Yahya al-Libi, ucis în iunie de o dronă americană". Nici alegerea datei de 11 septembrie nu este întâmplătoare.

Potrivit Wall Street Journal, filmul aflat la originea violenţelor, de fapt un pretext, se intitulează „Inocenţa musulmanilor" şi a fost realizat de un israelo-american, Sam Bacile, promotor imobiliar, în vârstă de 54 de ani. După manifestaţiile din Cairo, el a declarat cotidianului american: „Islamul este un cancer". Preşedintele Barack Obama şi secretarul de stat, Hillary Clinton, au condamnat violenţele, subliniind că „nimic nu justifică acte de această natură". Autorităţile libiene şi-au declarat indignarea şi au condamnat acest „act criminal" şi au anunţat deschiderea unei anchete.

La Cairo, manifestanţii au intrat în ambasadă şi au sfâşiat drapelul american, înlocuin-du-l cu o pânză neagră. Ei au fost evacuaţi de armată. Text Box:

Integral pe România LiberăComentarii

alexandrina americanii trebuie sa inteleaga ca le-a trecut vremea de jandarmi si ai europei, ei nu isi apara decat interesele economice in orice tara din lume, nu-i intereseaza poporul respectiv asa cum a facut f. recent acel emisar al lui madam clynton cand a venit in romania si a vb. neintrebat despre situatia referendumului de la noi, a nticipand niste fraude inchipuite doar de el si macovei, basascu, si altii de teapa lor. sa le fie rusine ca jignesc poporul roman. nu trebuie sa mai acceptam asemenea nulitati si sa-i demascam fara rezerve pentru a ne putea crea aici la noi viata pe care o dorim nu cea impusa de niste neica nimeni. POPOR ROMAN.... NU TE MAI LASA MANIPULAT,,,,,

13 septembrie 2012 8:38

fara nume prost esti ok!

13 septembrie 2012 7:51

bb,dk este nedemn ptr SUA sa se lase atras de israel in conflicte artificiale care au la baza elemente religioase vechi de mii de ani . celelalte tari arabe au fost si vor fi atacate chiar daca nu detin si nu intentioneaza sa fabrice arme nucleare .... este adevarat ca radicalismul arab irational este la fel de condamnat ..

13 septembrie 2012 7:50

ok no comment!!!! adevarul este undeva la mijloc....

13 septembrie 2012 1:14

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.