Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Anchetele privind fraudarea votului la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu sunt în plină desfăşurare dar şeful DNA anunţă deja că vor mai exista nume grele din USL care se vor plimba la DNA, şi nu doar secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

Daniel Morar, citat de ANTENA3, a exemplificat cu dosarul de la Cluj, despre care spune că este încă într-o fază iniţială, iar procurorii îi vor lua în curând la întrebări pe complicii celor anchetaţi deja. „Mai există un dosar cu nume sonore. Ştiţi că nu am făcut previziuni, dacă o să fie, o să vedeţi. Cu siguranţă o să fie şi alte persoane. Deci vor urma. Acolo e vorba de fraude care s-au comis în sectii de votare. E greu de explicat. 100 de voturi de la persoane care nu există“, a declarat şeful DNA.

Tot despre fraudarea referendumului, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a declarat că procurorii care lucrează la acest caz au constatat că au votat în localităţile de domiciliu militari aflaţi la Kandahar, în Afganistan, deţinuţi aflaţi în închisoare, precum şi decedaţi, potrivit GÂNDUL.

Morar, citat de MEDIAFAX, a precizat că ridicarea listelor de vot s-a făcut de procurori în urma unor plângeri ale unor ONG-uri, persoane fizice, partide politice, constatându-se ulterior faptul că pe unele liste seria cărţii de identitate şi numărul numeric personal nu există la numele indicat ca şi votant.

Totodată, procurorul-şef al DNA a spus, după cum remarcă ADEVĂRUL, că procurorii au metodele lor de investigare, de observaţie, dând exemplu secţiile pilot de votare - aproximativ 2.800 -, unde din trei în trei ore sau din două în două ore se comunicau câte persoane au votat. Morar a mai explicat că astfel s-a observat că în localităţi cu o mie de locuitori 40% dintre alegători au votat între orele 20.00-23.00, în condiţiile în care în 11 ore, în alte locuri, au votat 60%, anuţă ROMÂNIA LIBERĂ.

„ Era o chestiune, haideţi să spunem şi de imposibilitate fizică, dacă socotim că trei ore are, cât are, 180 de minute”.  Pe de altă parte, prin aceste declaraţii Daniel Morar detonează o bombă, afirmă COTIDIANUL, pentru că, după  cum arată calculele DNA, într-o secţie de votare este imposibil, ca fizic, să voteze 400 de persoane în doar 3 ore. Matematic asta ar însemna 133 de votanţi într-o oră. Aceasta în timp ce, la ambasada României de la Paris, la alegerile prezidenţiale din 6 decembrie 2009, au votat, în medie, 811 alegători în 3 ore.

Declaraţiile lui Daniel Morar au fost poate ultimele din postura de şef al DNA. Pentru că EVENIMENTUL ZILEI afirmă că noul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru caută deja înlocuitor pentru acesta. Mona Pivniceru a transmis CE procedura pe care are de gând să o folosească pentru numirea procurorului general al României şi a procurorului-şef al DNA şi în 20 de zile vom şti şi cine vor fi succesorii.