Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Campania de reevaluare a dosarelor de pensie de invaliditate, începută acum doi ani, a adus economie de câteva milioane de lei în bugetul Casei Naţionale de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS).Numărul dosarelor de pensionare aranjate este în scădere. În acest an s-au înregistrat, la nivel naţional, cu aproximativ 50.000 de pensii de invaliditate mai puţine faţă de anul trecut.

În urma analizării mai atente a dosarelor de pensie de boală, în primele trei trimestre ale anului trecut, numărul pensionarilor bolnavi nou înregistraţi a fost de 21.880. Ceea ce înseamnă cu 57% mai puţin faţă de anul 2010 şi cu 67% în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009. La 31 martie 2012, în România erau 788.409 de pensionari invalizi, cu peste 50.000 mai puţini comparativ cu 31 martie 2011.

Jumătate din pensionari, în incapacitate de muncă

În perioada 2000-2010, 40% din pensiile acordate de statul român erau de invaliditate! În urma reevaluării în 2010 a 500.000 de dosare, peste 3.800 de decizii de pensii au fost anulate, pe motiv că dosarele au fost falsificate. În alte aproape 16.000 de cazuri s-a constatat o ameliorare în starea de sănătate a pacienţilor. Astfel, persoanele în cauză au fost încadrate în alt grad de handicap, fiindu-le modificată şi suma primită de la stat.

Potrivit datelor CNPAS pentru 2010, cei mai mulţi bolnavi „la cerere" sunt în Satu Mare (391 de dosare false) şi în Bucureşti (342). Evaluatorii au mai înregistrat fraude în dosarele de pensie pe caz de boală în: Maramureş (229), Bihor (207), Bacău (186), Iaşi (178), Brăila (176), Dâmboviţa (167), Neamţ (128), Ilfov (125) şi Timiş (105).

Persoanele pârâte sunt chemate la reevaluare

Sanda Amariei, din judeţul Vaslui, are pensie pe caz de boală din anul 2000 şi până acum câţiva ani nu şi-a făcut probleme că ar putea pierde pensia de invaliditate. De când au început controalele în ţară, în urma cărora mii de pensionari cu boli închipuite sunt depensionaţi, lucrurile s-au complicat. Are 56 de ani şi suferă cu inima, tensiune mare şi are o valvă blocată. Ioan Marinescu, soţul femeii, a avut hernie de disc şi are probleme cu coloana şi cu inima. Veniturile lor provin din pensiile de invaliditate, lucru valabil până când vor împlini vârsta standard de pensionare.

Amândoi au fost încadraţi la pensionare cu boli de gradul III (persoana în cauză nu mai are capacitate de lucru deplină), care le permite să muncească patru ore pe zi. Nu mai pot însă şi nici nu au unde, dar au vecini care iau acelaşi fel de pensie şi muncesc chiar mai mult de patru ore. Aceştia au program normal de lucru, în Italia, dar nu-şi declară veniturile suplimentare şi iau şi pensia de boală.

Integral pe AdevărulComentarii

Colonel Dogaru penionat cu 5000 de roni pe luna Dar cati asa-zisi "revolutionari" alde gura casca, sau perdelisti (care au privit revolta dupa perdea) primesc recompensa de revolutionar? Dar cati refugiati din Basarabia, din Bulgaria, etc., au primit despagubiri enorme pentru ce au pierdut la origini si primesc acum ajutoare, transport gratuit, etc.?

1 septembrie 2012 18:04

gari Numitii Victor Ponta si Crin Antonescu sunt bolnavi inchipuiti. Unul se crede premier, iar celalalt presedintele Senatului.

1 septembrie 2012 16:51

delia In toate tarile civilizate exista problema asta, dar lumea ,,Adivorului" e prea mica, misiunea agentilor sionisti e sa manance kkt romanesc si sa-i incaiere pe romani. Unii au pus botul la diversiunea javrelor. Dreptul la pensie de handicap se acorda la cerere si legea romaneasca nu se aplica in alta tara. Ca sa moara de necaz javrele bashinoase pot sa va spun ca e perfect legal sa muncesti in alta tara in limita de timp recomandata chiar daca ai pensie in Romania, daca iti platesti taxele catre stat e totul legal. Mi-e mile de voi, astia invidiosi, aveti dreptate cand spuneti ca multi handicapati sunt mai sanatosi decat voi (cel putin la cap).

1 septembrie 2012 11:34

UNFORGIVEN Reevaluati-l pe handicapatul Zegrean care e pensionar si angajat ilegal ca bugetar, plus handicapul care-l scuteste de impozit. PS: In mana cui sta soarta acestei tari !!!

1 septembrie 2012 10:56

pensionar sarac. NICI ZAGREAN NICI BASESCU DIN PUNCT DE VEDERE MEDICAL NU AR TREBUI SA CONDUCA INSTITUTI SERIOASE.LA ARMATA NU PUTEAI FI ADMIS CU DEFECT LA OCHI, NU SA FI CAPITAN.DAR E PROBLEMA SI CU CEI DE TEAPA LUI NEAMTU.DAR VAD CA CEI INPORTANTI POT CONDUCE TARA FARA EXAMEN MEDICAL, SARACI NICI BICICLETA.ASTA E STATUL REFORMAT A LUI BASESCU.

1 septembrie 2012 9:30

Andrei Toata lumea vorbeste despre dosare falsificate dar nu am vazut nici un medic spagar in puscarie . Sunt 500.000 de pensionati in fals in Romania , 500.000 de dosare medicale falsificate , 500.000 de spagi date la medicii din comisiile medicale , sute de milioane de euro prejudiciu la bugetul de pensii si NICI UN MEDIC SPAGAR IN PUSCARIE .

1 septembrie 2012 8:42

roman sa fie verificati cei cu pensie care muncesc in strainatate...sunt multi care tepuiesc statul roman asa ...iau bani ca avand boli si ei topaie prin italia ...

1 septembrie 2012 8:36

bb,dk va puteti interesa si in Anglia se practica ,,,,, nu cu mult timp in urma au fost scosi la pensie ilegal cu acte false 4 000 de mineri doi medici au aranjat totul statul Britanic a fost pgubit cu miliarde de sterline Apriape toti pensionari au plecat din Anglia ptr ,ase bucura de pensia mare ,,, gratuita Dar in Anglia nu se vorbrste de aceste lucruri furtul la ei este civilizat nu ca la noi ,,,

1 septembrie 2012 7:42

bb,dk va puteti interesa si in Anglia se practica ,,,,, nu cu mult timp in urma au fost scosi la pensie ilegal cu acte false 4 000 de mineri doi medici au aranjat totul statul Britanic a fost pgubit cu miliarde de sterline Apriape toti pensionari au plecat din Anglia ptr ,ase bucura de pensia mare ,,, gratuita Dar in Anglia nu se vorbrste de aceste lucruri furtul la ei este civilizat nu ca la noi ,,,

1 septembrie 2012 7:42

mos ion roata In Sandominic,Harghita traieste o persoana care nu are picioare si careia nu i s-a aprobat dosarul de handicapat.Iar zegrean de la ccr cumuleaza pensia cu salariul nesimtit pentru a-l sustine pe mafiotul nr.1 al Romaniei.Se poate sesiza cineva?

1 septembrie 2012 7:27

agripina sper ca si pe zegrean sa-l verifice la dosarul de pensie -sau el este lingaul sef a lui basescu si este trecut cu vederea .

1 septembrie 2012 7:25

Hades Basistilor cinici si criminali, care se dau de ''dreapta'', desi ei sint IMBECILI PERICULOSI, MAI PERICULOSI CA FASCISTII SAU NAZISTII LUI HITLER, nu le doresc decit sa aiba atita sanatate cita omenie mai au in sufletul lor de handicapati ! Crapati fiarelor cu bale la gura ! Voi ati omori pe bolnavi si pe batrini ! Ne veti aduce in situatia sa va vinam unul cite unul, altfel nu scapam de voi, pui ai criminalului de basescu ! Crapati, dementilor bolsevici!

1 septembrie 2012 6:51

vasile "are o valva blocata"? "a avut proleme cu coloana " pai asa pensionezi toata populatia hipertensiunea nu este motiv de pensie medicala astia sunt niste profitori dinpreuna cu doctorii care semneaza asa dosare

1 septembrie 2012 6:06

gari Si Ponta sau Antonescu sunt bolnavi inchipuiti. Se cred conducatori. Sa li se ia pensia!

1 septembrie 2012 1:01

luci am fost operata de5 ori cu deslipire de retina fara succes nu vad cu ochiul dr deloc si nu mi-,sa aprobat nici un handicap la tg mures alti pot saincaseze si pensi dehandicap pe linga alte venituri

1 septembrie 2012 0:46

v Atitudine tipic comunista, datorita lipsei de bani. Multi dintre cei carora li s-a luat handicapul au avut actele cerute la vremea respectiva si au fost consultati de mai multi doctori. Probabil sint multi oameni care nu trebuiau sa beneficieze de pensie de boala, fiind dati afara la o virsta cind nu-i mai angaja nimeni si nici pensie nu aveau dreptul sa aiba. Nimeni nu spune de multi oameni infirmi care "nu au dreptul" la pensie de handicap, ca acesta nu a aparut inainte de angajare. Ar trebui sa se faca o delimitare clara intre a avea un handicap si un drept banesc cuvenit pt acel handicap. Daca nu ai o falanga esti handicapat ca nu esti la fel ca ceilalti, dar asta nu inseamna ca statul trebuie sa-ti dea ceva drepturi materiale pt asta. La noi sint oameni care au aceiasi afectiune (handicap), unii au pensie de handicapiar altii nu.

1 septembrie 2012 0:34

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.