Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Dan Voiculescu, prezentat drept „preşedinte fondator al Partidului Conservator", a acordat ieri un interviu din această calitate agenţiei naţionale de presă Agerpres în care evocă şi fixează calendarul unei a doua suspendări a pre-şedintelui Traian Băsescu în toamna acestui an.Dan Voiculescu susţine că pentru el „este astăzi mai puţin relevant ce va decide USL", o alianţă pe care recunoaşte însă că a susţinut-o deschis, dar care „astăzi nu este responsabilitatea mea". În schimb, ceea ce i se pare relevant este „îndepărtarea anomaliei" pe care ar reprezenta-o „întoarcerea episodică a lui Traian Băsescu la Cotroceni".

În acest scop, la fel cum a făcut-o pe 1 mai, când l-a avertizat pe Băsescu că dacă nu va demisiona, atunci va fi suspendat în 60 de zile (a fost suspendat în 59), Voiculescu a fixat deja şi calendarul viitoarei acţiuni de suspendare şi demitere a preşe-dintelui. Voiculescu constată în interviu că articolul 95 din Constituţie nu limitează în nici un fel demersul de suspendare, pe care, de altfel, îl consideră „posibil şi legitim" şi crede că, „din respect pentru cetăţeni şi din raţiuni economice", referendumul de demitere ar trebui să coincidă cu alegerile legislative. În aceste condiţii, conchide „preşedintele fondator al PC", „ar fi recomandabil să se desfă-şoare la sfârşitul lunii octombrie, începutul lui noiembrie".

În eventualitatea unui nou val de reacţii internaţionale negative ca acela din ultimele două luni şi cărora mulţi le atribuie „salvarea scaunului lui Băsescu", Voiculescu recomandă „fermitate" şi o atitudine naţiona-listă inflexibilă: „Dacă totuşi vor mai apărea astfel de atitudini, autorităţile române trebuie să reacţioneze foarte ferm, pentru a apăra demnitatea naţională şi pentru a transmite că România nu îşi negociază suveranitatea", formule pe care le-a utilizat, cu referire la intervenţiile responsabililor occidentali şi Crin Antonescu în perioada interimatului său la Cotroceni.

De altfel, cuvântul de ordine pare să fie, în acest moment, „fermitate". Pentru Voiculescu, rezultatul referendumului oferă numai două variante. „Fie respectăm voinţa naţiunii şi îl demitem, fie sfidăm voinţa naţiunii şi îl tolerăm pe Traian Băsescu. (...) Românii s-au săturat de ezitări", avertizează preşedintele fondator al PC, care nu îşi ascunde dezamăgirea faţă de posibila capitulare a USL în faţa lui Traian Băsescu manifestată prin ne-boicotarea citirii deciziei de invalidare a CCR în plenul Parlamentului. „Orice opţiune era mai bună decât o serie de contradicţii şi ezitări", a izbucit Voiculescu. „Fie se prezentau de la început, fie asumau un boicot pe o perioadă determinată în semn de solidaritate cu voinţa naţiunii. Ezitările fac rău USL...".

Necazuri în paradisul socialist?

În interviu, Voiculescu încearcă să susţină nevoia de fermitate pentru un nou demers de suspendare a preşedintelui prin calamităţile pe care Traian Băsescu le va abate peste capul românilor după întoarcerea la Cotroceni, când va căuta să se răzbune pe cei care l-au suspendat, inclusiv, se înţelege, pe Dan Voiculescu. Dintre liderii USL, nici unul nu s-a grăbit să comenteze propunerea lui Dan Voiculescu, dar singurul care s-a arătat dispus să reia „fără doar şi poate" procedura de suspendare a fost până în prezent Crin Antonescu. Ieri, numai vicepreşe-dintele PNL, Relu Fenechiu, s-a pronunţat în favoarea propunerii lui Voiculescu, declarând că „Parlamentul ar trebui să-l suspende din nou pe Traian Băsescu pentru a nu trăda voinţa românilor care au votat la referendum".

El a precizat că primul pas pentru o nouă procedură de demitere va fi făcut în Parlament prin modificarea Legii referendumului, condiţia de prezenţă urmând să fie exclusă din lege. „Cred că ar fi corect să existe o nouă suspendare a preşedintelui Băsescu", a conchis Fenechiu, care se alătură astfel unor alţi „radicali" liberali precum Ioan Ghişe, senatorul care ar fi dorit ca Parlamentul să-l demită pe Băsescu prin hotărâre. În schimb, din partea PSD nu am avut parte de nicio reacţie, omul numărul 2 din partid, Liviu Dragnea, refuzând să răspundă apelurilor noastre. După ce însuşi Viorel Hrebenciuc anunţase luni că boicotul nu ar servi la nimic pentru că „avem obligaţii şi cu FMI-ul, avem obligaţii cu Comisia Europeană, am vorbit şi cu cei de la Consiliul Europei, deci sunt nişte obligaţii internaţionale care trebuie respectate", ieri, după ce Euractiv a anunţat că socialiştii europeni se gândesc serios să nu mai organizeze Congresul la Bucureşti, ci la Bruxelles, social-democraţii par din ce în ce mai puţin dispuşi să se arunce într-o nouă aventură a suspendării braţ la braţ cu liberalii şi cu Dan Voiculescu.

Surpriza lui Ion Iliescu: „Ce se bagă Voiculescu?"

Liderii PSD nu au reacţionat, cu o singură excepţie: preşedintele de onoare, Ion Iliescu. Dacă luni, Iliescu se arătase indiferent faţă de „obligaţiile internaţionale" evocate de Hrebenciuc şi declara, cam pe linia lui Ghişe, că Parlamentul n-ar trebui să reacţioneze pasiv la decizia CCR, ci ar trebui să se pronunţe ferm asupra demiterii, ieri şi-a schimbat discursul în mod spectaculos. „Mă lasă rece! Nu ştiu de ce se tot bagă Voiculescu în asemenea chestiuni", „Nu vreau să fac alte comentarii pe această temă", a declarat vizibil iritat Ion Iliescu. Este adevărat însă că reacţiile liderilor PSD la declaraţiile lui Voiculescu din mai au fost aproape la fel de iritate, pentru ca ulterior aceştia să urmeze îndeaproape calendarul fixat de la Grivco.

Integral pe Agerpres


Alte articole pe același subiect