Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Congresul socialiştilor europeni nu se mai ţine la Bucureşti. Explicaţia oficială este că PSD ar fi cerut acest lucru, numai că voci dinspre Bruxelles pun decizia pe seama problemelor de imagine ale premierului Victor Ponta.

„Legitimitatea îndoielnică a premierului Victor Ponta" i-a determinat pe socialiştii europeni să decidă mutarea congresului Partidului Socialiştilor Europeni de la Bucureşti, potrivit unor surse citate de site-ul Euractiv.com. Stabilit pentru sfârşitul lunii septembrie, congresul ar urma să fie organizat la Bruxelles, potrivit unor surse din Partidul Socialist European. „Aceleaşi surse au mai spus că numai doi lideri dintre partidele afiliate la PES ar fi confirmat participarea la Bucureşti, ceilalţi ar respinge mai degrabă ideea de a fi întâmpinaţi şi găzduiţi de Ponta, care a suferit o serie de lovituri de imagine de când a preluat fotoliul de prim-ministru, în primăvară", scrie Euractiv.com.

Ponta, în august 2012: Evenimentul ar fi fost „umbrit"

Informaţia, apărută în dimineaţa zilei de ieri, a fost confirmată, indirect, de Ion Iliescu, preşedinte de onoare al PSD. „Nu cred că pe fondul evenimentelor din România, ci practic e mai comod să se reunească la Bruxelles, este o chestiune de opţiune", a spus Ion Iliescu, adăugând că nu se află însă în miezul discuţiilor. Şi într-adevăr, nu se afla, pentru că, la scurt timp, a apărut informaţia că PSD ar fi cerut, de fapt, amânarea sau mutarea, şi nu PSE. „Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialist European a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această (n.r. - ieri) dimineaţă de către preşedintele PSD, Victor Ponta", a declarat, pentru Mediafax, Hannes Swoboda, liderul Grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D).

Motivul cererii neaşteptate a PSD: Ponta ar fi spus că evenimentul ar fi „umbrit" de luptele politice interne. Subiectul suspendării preşedintelui Traian Băsescu a fost însă deja tranşat, acesta s-a întors la Cotroceni şi la sfârşitul lunii septembrie vor fi trecut 30 de zile de la finalul disputelor politice.

Ponta, în noiembrie 2011: „Un semn de sprijin pentru PSD"

Venirea la Bucureşti a celor mai de seamă membri ai familiei socialiste europene ar fi fost interpretată ca un vot de încredere pentru PSD-şti. Lucru pe care îl recunoştea şi Victor Ponta în toamna anului trecut, când Convenţia Partidului Socialiştilor Europeni a votat ca viitorul congres să aibă loc la Bucureşti. Ponta spunea atunci că decizia PES este un semn de sprijin pentru PSD, în apropierea alegerilor parlamentare din toamna lui 2012.

Liviu Dragnea: „Şi pe mine m-a surprins"

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost luat prin surprindere de această decizie. „Nici eu nu ştiam, preşedintele Ponta a decis, dar n-a avut o consultare în partid. Poate e un lucru bun, cu atâta dispută politică congresul ar fi fost umbrit", a spus Dragnea pentru RL. Întrebat la ce dispute se referă, având în vedere că scena politică din România nu mai este atât de efervescentă şi poate va fi şi mai liniştită la sfârşitul lunii septembrie, Dragnea a spus că întotdeauna există această speranţă, dar „niciodată nu se ştie". Şi vicepreşedintele PSD Dan Şova a rămas mirat de ştirile pe care le-a citit ieri dimineaţă despre o eventuală mutare a congresului. „Acest eveniment este foarte important pentru noi. Din câte ştiu, se ţine la Bucureşti, dar sunt în delegaţie, nu sunt foarte informat", a spus Şova, pentru RL.

Integral pe România Liberă