Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Atribuirea de terenuri împădurite şi de terenuri agricole ar fi cea mai potrivită cale de despăgubire a foştilor proprietari deposedaţi înainte de 1989, potrivit unei asociaţii a acestora. Regia Romsilva administrează 3,5 milioane ha de pădure ale statului şi are litigii pentru recuperarea a peste 400.000 ha. Altă variantă: obligaţiuni de stat.


„Una dintre cele mai potrivite căi de rezolvare a problemei despăgubirilor este atribuirea de terenuri împădurite în contul sumelor la care foştii proprietari au dreptul. Am propus această cale şi sper să fie inclusă în viitoarea lege care va reglementa despăgubirile. Statul are milioane de hectare“, a declarat Adrian Iuraşcu, preşedintele Forumul Civic Românesc, asociaţia-umbrelă care reuneşte 11 organizaţii de proprietari deposedaţi de regimul comunist. Reprezentantul foştilor proprietari susţine că defrişările sălbatice s-ar diminua semnificativ odată ce pădurile ar fi private.

Estimările privind valoarea tuturor sutelor de mii de cereri de despăgubire ajung la 20 de miliarde de euro, astfel că nici măcar privatizarea integrală a pădurilor ţării nu ar rezolva problema. Un milion de hectare de păduri ar putea fi echivalat cu despăgubiri în valoare de 1,5 - 2,5 mld. euro, în funcţie de tipul de pădure de pe terenul respectiv, potrivit anunţurilor actuale. În acest caz, Adrian Iuraşcu ar recurge la soluţia terenurilor agricole, ca şi a imobilelor Regiei Patrimoniului de Stat.

Valoarea de piaţă a pădurilor româneşti era de 2-3 ori mai mare acum trei ani. Suprafaţa totală a fondului forestier din România este de 6,4 milioane ha, din care Romsilva administrează 3,5 milioane ha de pădure proprietatea statului şi aproape 1 milion ha de pădure din proprietatea privată.

Integral pe Money.roComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.