Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

„Afirmaţia că 43 este, «practic», mai mare decât 713 este greu de înţeles fie şi ca o figură de stil. Astfel de afirmaţii lipsite de acoperire, adăugate unei rectificări bugetare care distruge parteneriate interne şi externe deja stabilite, sunt de natură să afecteze durabil credibilitatea greu construită a ICR în ultimii şapte ani", i-au transmis oficialii Institutului Cultural Român premierului Victor Ponta. Cel din urmă declarase recent, la o emisiune televizată, că ICR are un buget mai mare chiar şi decât Ministerul Culturii.

Reprezentanţii institutului ­i-au reamintit ieri public lui Victor Ponta că ICR a avut un buget de 43 de milioane de lei înainte de rectificarea bugetară de săptămâna trecută, iar bugetul ­Ministerului Culturii atingea suma de 730 de milioane de lei.

„Un calcul aritmetic elementar arată că raportul mediu între bugetele celor două instituţii a fost, pentru ultimii trei ani, de circa 1 la 15", i-au transmis şefii ICR premierului, printr-un comunicat de presă.

Tăierea fondurilor îngheaţă ­activitatea ICR­

În urma rectificării bugeta­re operate joi de Guvernul Ro­mâ­niei, bugetul Institutu­lui Cultural Român a fost re­dus cu 14.560.000 lei, de la 43.000.000 lei, ajungând astfel la 28.440.000 de lei. Scăderea are loc în condiţiile în care ICR are angajamente legale în valoare de 29.000.000 de lei, se precizează în comunicat.

„O reducere de această dimensiune a bugetului ICR blochează activitatea institutului, compromite parteneriatele aflate deja în derulare şi afectează credibilitatea instituţiei, construită cu un efort deosebit începând cu 2005. Consecinţele unei asemenea reduceri au fost expuse de conducerea ICR în cadrul unei întâlniri cu ministrul Finanţelor Publice, domnul Florin Georgescu, desfăşurate la începutul acestei luni. În pofida asigurărilor primite, reducerea de peste 30% a fost operată în şedinţa Guvernului din data de 23 august 2012ø, spun reprezentanţii ICR.

Conflictul dintre Guvern şi ICR a început în luna iunie, după ce Cabinetul Ponta a adoptat Ordonanţa de Urgenţă 27, prin care ICR trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului.

Atacată la Curtea Constitu­ţională, ordonanţa a trecut testul, pentru că judecătorii i-au confirmat validitatea. ­Directorul ICR şi ceilalţi membri ai conducerii şi-au anunţat demisia, pe care au amânat-o însă până după rectificarea bugetară.

Integral pe România LiberăComentarii

Fifi ICR-ul are si lucruri bune dar....si destule care s-au limitat doar la plimbari ale "marilor scriitori" pe banii nostri. Stiu niste pitipoance care au flanat prin diverse capitale, fara a sti la ce evenimente au participat, atat de ahtiate de cultura au fost. Se pare ca trebuia sa faci parte din gasca lor pentru a beneficia de banii Institutului. Deci in toate trebuie pastrata masura.

27 august 2012 10:55

zoro interimar Ponta minte in fiecare clipa , cine poate avea incredere in el sau guvernul sau.

27 august 2012 9:56

Bunicullulu celui care scrie:Ce vaca de muls mai e si ICR asta?! Poate aceasta institutie (ICR) nu a realizat decat cateva "evenimente culturale indoielnice". Dar ICR-ul este totusi CULTURA, Si asa ceva este necesar in Romania care debordeaza de inculti si subcultura.

27 august 2012 9:38

nelu Ce soartă să aveți cu un prost în frunte .Soarta lui Terente ,el nu știe cum îl cheamă și voi dăi și dăi cu protejarea corupților .

27 august 2012 8:35

nelu Mă caca corupți ..E problema voastră că vă ia toată lumea în bombeu .Ce să îți povestesc !.Băsescu de fapt e vinovat și că voi nu sunteți dotați de la mama natură .În toamnă vă ridicăm și panaghia și la rîpa istoriei cu voi .

27 august 2012 8:33

danni21 Mi se pare si normal....ce se poate astepta de la acest guvern?...de ce nu se iese in strada sa .....dam guvernu l nu jos... nu presedintele...puterea este in mana lor....nu a presedintelui.....vedeti cine taie....presedintele doar semneaza....daca se opune se alege cu un referendum....halal sa va fie....asa va trebui ROMANI...guvernanti stil USL....si primari precum MAZARE...

27 august 2012 8:31

Ce vaca de muls mai e si ICR asta?! Ce beneficii concrete a adus activitatea acestei institutii in afara de niste evenimente "culturale" indoielnice, la limita promiscuitatii?! Se poate foarte bine si fara...

27 august 2012 8:11

viorel Doamneeeee! ...ce tzara de analfabeti suntem! Ca sa ma credeti,cititi primele doua comentarii, de sub comm meu! :))):))))

27 august 2012 7:11

ROMANUL ARE MINTE...DAR MAI TARZIU anne muisto....nu se vb de basescu,,,....ca nu a facut nici u rahat..se vb de parlament si de dat muie voua,postaci neocomunisti...VINE LAPTELE SI MIEREA DE LA USL....daca nu curje de la ei,cremenalu de basescu e de vina,ca se uita chiorash la bunatatzuri../........jigodii ROMANE de doi bani shi invatzatzi sa stati cu mana la intins,,,va vor da usl-istii,shi o sa va sugetzi si pula singurei,caci dupa asta RAMAN VINOVATI DOAR UNGURII,pentru ca au gandirea mai realista ca noi...JOS CHIORU SHI UNGURII...sus micul shi berea(tunul),asta este democratie...noi mancatorii de salam cu soia de la iliescu...restul sunt o clasa destabilizatoare,care au furat cu basescu si cu ungurii antinationalisti....REPUBLICA CUTUNGACUTUNGA din africa,sunt fratii nostri,caci sunt exact ca noi europenii din sd estul EUROPEI...

27 august 2012 1:11

anne1970_ar ICR? Alti stat in stat tip Basescu? Destul!!

27 august 2012 0:21

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.