Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Scăderea populaţiei de la 21 la 19 milioane, după cum arată datele celui mai nou recensământ, aduce câteva efecte contabile dar şi unele palpabile. Avem brusc un PIB/locuitor cu aproape 10% mai mare dar şi o datorie publică/locuitor majorată proporţional. Un efect negativ ar fi acela că investitorii trebuie să îşi refacă evaluările înainte de a intra pe piaţa românească deoarece potenţialul retailului a scăzut.Paradoxul după anunţarea rezultatelor preliminarii ale recensământului este că suntem simultan mai bogaţi dar şi mai săraci. Scăderea populaţiei de la 21 la 19 milioane face ca PIB-ul pe locuitor sa crească cu aproape 10%. Asta ne-ar da dreptul la un salt în topul statelor după acest criteriu (în clasamentul realizat de FMI la nivelul anului 2010 dupa PIB/locuitor la valoarea nominală, Romania ocupa locul 70 cu 7.540 dolari; o recalculare după numărul ajustat de locuitori ne-ar fi urcat pe locul 66). La mai puţini locuitori se împarte însă şi datoria publică, aşa că putem spune că suntem simultan cu 10% mai săraci (veniturile bugetare din care se achită datoriile vin din taxe şi impozite). Traian Basescu vorbea la sfârşitul lunii ianuarie 2012 de o datorie totală (publică plus privată) echivalentul a 4.570 euro/locuitor (ori 20.000 euro/angajat, n.n). După noile date ale recensământului, am ajunge la peste 5.000 euro/locuitor dacă ţinem cont că România a continuat să se împrumute între timp. Vi se pare puţin? Încercaţi să economisiţi 5.000 euro dintr-un salariu mediu, după ce plătiţi toate datoriile. Cât timp vă ia? Refaceţi acum calculul pentru o pensie medie!

Dincolo de acest impact contabil există câteva implicaţii mai palpabile. Marii investitori străini care intenţionau să intre pe piaţa autohtonă îşi vor reface calculele, mai ales dacă operează în zona retailului. Una e să vinzi pe o piaţă cu 21 milioane locuitori, alta e să intri pe una cu 19 milioane, ceva mai îmbătranită decât se credea (capşunarii care ne tot părăsesc sunt tineri şi de vârstă medie). Poate nu întâmplător aflam de Carrefour că ar cocheta cu retragerea din România. Chiar şi investitorii deja intraţi pe piaţă îşi vor reface calculele în perioada următoare, recalibrând segmentele-ţintă pe care le vizează (un exemplu de calcul super-optimist care şi-a dovedit repede limitele-gradul redus de bancarizare şi includerea populaţiei din mediul rural în publicul-ţintă al băncilor).


Reprezentare subţiată

Tot la capitolul pierderi după scăderea populaţiei să trecem reprezentarea în Parlamentul European (mai puţini cetăţeni, mai puţini reprezentanţi); România îşi pierde din influenţa pe care o oferea numărul de euro-parlamentari trimis la Bruxelles. Pe plan intern, avem însă şi un câştig, o sursă suplimentară de economisire (mai puţini alegători deci mai puţini consilieri locali şi, probabil, mai puţini parlamentari din 2016).

Mai puţini dar mai săraci

Potrivit unui studiu realizat de econtext.ro, peste 8 milioane şi jumătate de români se află sub pragul săraciei iar România este pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul săracilor. Potrivit standardelor UE o persoană este săracă dacă are „un venit disponibil sub 60 % din venitul disponibil mediu naţional" (884 de lei de persoană, la sfarsitul lui 2011). Pe primul loc, înaintea României, se află Bulgaria, la o distanţă nesemnificativă.

Integral pe România Liberă


Alte articole pe același subiect


Comentarii

sloganul (r)ONANIEI LIBERE "Cum am devenit brusc mai productivi fără să facem nimic"... Fara comentarii... :-):-):-)

26 august 2012 21:02

Bucur De ce sa scada nr parlamentarilor abia din 2016, si nu din 2012, in functie de nr de locuitori ? Poate da Dumnezeu sa se ia in seama si rezultatul la penultimul referendum, cand s-a votat pentru scaderea numarului acestor imbuibati ?

26 august 2012 20:50

Stefan Hello, This game simulates real life. Your country needs you. Enter using this link - http://www.erepublik.com/ro/referrer/123Est - and play. Success.

26 august 2012 20:19

coco Cum e posibil, cu elevi premiati cu medalii de aur la olimpiadele de informatica sa nu avem un sistem electronic de evidenta a populatiei ? Suntem de risul curcilor ca nu putem sa ne "numaram". Decit atitia bugetari ce fac "nimic" mai bine 2 informaticieni buni. Mi-am schimbat buletinul si la evidenta populatiei nu mi-a recunoscut ca act de proprietate o "iesire din indiviziune", act ce a fost folosit 22 ani si afost bun. Fara cuvinte...

26 august 2012 17:07

socotitorul Dar cetatenii aia, de nu-i vreti voi sa faca parte din lista de votatanti, nu au contribuit cu miliarde de (vreo 4-5) euro in fiecare an la PIBul romanesc? Am impresia ca toate analizele statistice sunt o bataie de joc. Nu se stie ce se raporteaza si nici la ce se raporteaza. Unde sunt matematicienii aia grozavi de luau" toate premiile" la olimpiadele de matematica?

26 august 2012 17:02

ATENTIE ! IDIOTILOR: RECENZAREA SE FACE PRIN ACTUALIZAREA DATELOR CENTRALIZATE DE DIVERSE INSTITUTII: IGP; SPPC; LISTE ASOCIATII LOCATARI-CARTI IMOBIL.

26 august 2012 16:29

Traian Basescu denuntati-i la Parchet pe cei care au votat DA la referendum, chiar daca sunt parintii, fratii, sotii, sotiile sau copiii si nepotii vostri. Futeti-i in cur si apoi urinati pe ei. V-o cere presedintele ales al tarii.

26 august 2012 15:47

MARIAN CUM A PREGATIT GUVERNUL ACEST REFERENDUM, AU MERS PE CIFRELE LASATE DE HANDICAPATUL DE UNGUREANU, MAI MULT AU ACCEPTAT SI CVORUMUL, TRECETI MACAR ACUM LA CEVA SERIOS IN PARLAMENT, SCOATETI-L IN AFARA ISTORIEI. MERGETI IN PARLAMENT SI BLOCATI REVENIREA TRADATORULUI.

26 august 2012 15:39

Moldoveanu Referendumul s-a facut in bataie de joc, de exemplu la mine acasa au domiciliul baiatul si nora mea, cand a venit recenzorul ei nu erau acasa si nu a dorit sa-i recenzeze si ca ei probabil ca sunt ffff multi

26 august 2012 15:09

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.