Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Procurorul general Codruţa Kovesi a declarat că unii oamenii politici, prin declaraţiile lor publice, au instigat populaţia împotriva procurorilor în contextul anchetelor ca urmare a plângerilor penale legate de referendumul din 29 iulie, scrie Mediafax."Nu mi s-a părut firesc să spui că să-i ferească Dumnezeu pe procurori când vor veni oamenii peste ei. De ce? Pentru că îşi fac treaba? Pentru că avem plângeri şi suntem obligaţi, potrivit legii, să investigăm?", a mai spus Kovesi, într-un interviu difuzat miercuri de Realitatea TV.

Potrivit Codruţei Kovesi, astfel de declaraţii au reprezentat o presiune gravă asupra activităţii procurorilor.

Totodată, Kovesi s-a declarat îngrijorată de faptul că persoane cu funcţii importante în stat "atacă în mod constant procurorii şi activitatea acestora". "Pentru cei care au uitat, ţin să le reamintesc că procurorii sunt independenţi. (...) Aceste anchete îşi vor urma cursul", a mai spus Codruţa Kovesi.

Procurorul general a făcut referire şi la premierul Victor Ponta, afirmând că acesta, în calitate de interimar la şefia Ministerului Justiţiei, putea să se informeze, potrivit legii, despre activitatea parchetelor. "Sunt surprinsă că nu a făcut acest lucru în momentul în care au apărut în spaţiul public astfel de declaraţii", a spus Kovesi, care a adăugat că nu o impresionează declaraţiile oamenilor politici şi că procurorii "îşi fac treaba".

Tot referitor la anchetele privind referendumul, Kovesi a declarat, în acelaşi interviu, că procurorii nu au făcut niciun abuz, majoritatea audierilor desfăşurându-se la Parchet sau la secţiile de Poliţie, cu excepţia cazurilor în care s-a mers la domiciliul celor bolnavi.

Procurorul general a precizat că anchetele au scos la iveală că pe listele electorale se află şi CNP-uri inexistente. De asemenea, a spus Kovesi, sunt foarte multe persoane care nu îşi recunosc semnătura şi care nu recunosc că au votat, iar altele apar pe mai multe liste.

Procurorul general a declarat anterior, tot miercuri, că din cele peste 500 de plângeri privind referendumul, mai mult de jumătate privesc împiedicarea votului sau mita electrală, precizând că a anunţat de la începutul anului că "statistica Parchetului va expoda" în cazul dosarelor privind infracţiuni la vot.

Integral pe România Liberă