Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După eşecul formării Companiei Aeroportuare Banat, aeroportul din Arad a traversat o perioadă extrem de dificilă.

Aeroportul Arad cunoaşte o adevărată dezvoltare: după doi ani de zile în care nu au aterizat decât curse ocazionale şi cargo, traficul de pasageri a fost reluat. Deocamdată, la Arad operează compania Wizz Air, cu două curse pe săptămână spre Bergamo, Italia, dar în curând, arădenii vor putea zbura şi spre alte destinaţii. Terminalul cargo, utilizat în prezent la o capacitate de 30%, va fi utilizat la întreaga capacitate dacă negocierile cu un operator de transporturi aeriene de marfă se concretizează.

Cargo, o şansă pentru Arad

În cadrul unui proiect european, la Arad a fost construit un terminal cargo, primul din ţară din afara Bucureştiului. Investiţia de 2,8 milioane euro a fost acoperită prin programul PHARE, două milioane euro fonduri nerambursabile şi din fondurile Consiliului judeţean Arad, care a contribuit cu 800.000 euro. Acesta urma să deservească pe lângă vestul României şi judeţe din Ungaria şi Iugoslavia. Terminalul cargo este compus dintr-o hală de depozitare cu capacitate de 700 tone de marfă şi capacitatea de prelucrare de 300 tone pe zi. Platforma de operare aeronave are 14.435 metri pătraţi şi poate deservi două aeronave simultan. Platforma auto permite accesul simultan pentru nouă autotrenuri şi patru furgoane. Nici la cargo, Aradul nu a excelat, dar, acum cunoaşte o adevărată revigorare. Deocamdată doar o treime din terminal estre folosit, dar există strategii ca terminalul cargo să devină utilizat la întreaga capacitate. La Aeroportul arădean şi-a creat bază DHL. Directorul comercial al Aeroportului Arad, Ovidiu Moşneag, spune că există discuţii avansate cu mai multe companii aeriene care transportă mărfuri, ce intenţionează ca într-un viitor relativ scurt să devină operaţionale de la Arad. Nicolae Ioţcu, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a declarat că în curând va semna un contract cu un operator de transporturi aeriene de marfă, care ar urma să crească traficul cu 300 la sută pe terminalul cargo din cadrul aeroportului arădean.

Noi curse pentru călători

La Arad, Aeroportul se află în subordinea Consiliului Judeţean. Ovidiu Moşneag, directorul comercial al Aeroportului, a declarat că au fost efectuate investiţii pentru ca acesta să corespundă cerinţelor şi normelor existente în domeniu. Numai refacerea instalaţiei de balizaj costă aproape trei milioane de lei. A avut loc licitaţia şi acum Moşneag aşteaptă ca, în cel mai scurt timp câştigătorul să înceapă lucrările. În paralel, Romatsa aduce la Arad un sistem de comunicare ILS, necesar pentru comunicarea în bune condiţii la aterizare. Deocamdată, de la Arad operează doar o cursă Wizz Air, Arad-Bergamo, de două ori pe săptămână. Avioanele au o capacitate de 180 de pasageri, iar compania speră că gradul de ocupare, pentru început va fi de 80%. Wizz Air estimează că între Arad şi Milano-Bergamo vor fi transportaţi anual 30.000 de pasageri Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a declarat că poartă negocieri şi cu alţi operatori aerieni şi că în curând vor fi anunţate şi alte rute. Dan Bălăcel, directorul Aeroportului Arad, este optimist şi speră că de pe aeroportul arădean în curând vor opera şi alte curse şi o posibilă rută nouă, între Arad şi Bruxelles.

Cine este WizzAir

Wizz Air a transportat peste 11 milioane de pasageri în ultimele 12 luni, iar estimările pentru acest an sunt că se va ajunge la 12 milioane de pasageri. Flota companiei este compusă din 39 aeronave Airbus A320, ce operează de la 15 baze aflate în Polonia, Ungaria, Bulgaria, România, Ucraina, Cehia, Serbia şi Lituania. Aradul este ultimul aeroport adăugat reţelei Wizz Air de peste 78 de aeroporturi în 28 de ţări.Aeroportul din Arad este legat prin curse directe de Milano

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.