Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Quito a anunţat ieri că îi acordă azil politic lui Julian Assange, refugiat în ambasada ecuadoriană din Londra, în timp ce autorităţile britanice au avertizat că vor intra forţat în clădire dacă nu este predat cofondatorul WikiLeaks.

Situaţia lui Julian Assange, refugiat de la mijlocul lunii iunie în Ambasada Ecuadorului din Londra, s-a transformat într-o confruntare diplomatică, Marea Britanie ameninţând că va intra în misiunea ecuadoriană dacă fondatorul WikiLeaks nu este predat autorităţilor. Curtea Supremă britanică i-a respins lui Assange ultimul recurs contra extrădării în Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale. El s-a sustras condiţiilor de arest la domiciliu în Marea Britanie şi s-a refugiat la 19 iulie în Ambasada Ecuadorului, unde a cerut azil politic.

Marea Britanie nu va autoriza ca Julian Assange, cofondatorul WikiLeaks, să părăsească liber Ambasada Ecuadorului, potrivit unei note publicate ieri de Foreign Office după reuniunea din ajun cu membrii guvernului ecuadorian. „Trebuie să fim absolut clari asupra faptului că dacă vom primi o cerere de a-l lăsa liber pe Assange după ce ar obţine azil politic în Ecuador, ea va fi refuzată, conform obliga­ţiilor noastre legale", relevă această notă confidenţială, dezvăluită miercuri seară de autorităţile de la Quito. În ajun, ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino, a denun­ţat ameninţarea „clară şi scrisă" a autorităţilor britanice de a lansa un asalt contra ambasadei sale din Londra dacă nu este predat Assange. „Dorim să fim foarte clari, nu mai suntem o colonie britanică, timpul coloniilor s-a terminat". Oficialul de la Quito a adăugat în comunicatul dat după o întrevedere cu preşedintele Rafael Correa că, „dacă se produce intervenţia menţionată în comunicatul oficial britanic, ea va fi considerată de Ecuador drept un act inamical, ostil şi intolerabil, ca o agresiune contra suveranităţii noastre, ceea ce ne va obliga să răspundem prin mijloacele diplomatice cele mai ferme".

Ripostă dură

Quito, care se află în rândul ţărilor de stânga în America Latină, a cerut o reuniune a mi­niş­trilor de Externe din regiune şi a Organizaţiei Statelor Americane (OEA) pentru a-i susţine poziţia. Pe site-ul internet, ambasada ecuadoriană din Londra afirmă că ameninţarea profe­rată de Marea Britanie „constituie o violare evidentă a dreptului internaţional şi a protocoa­lelor prevăzute de Convenţia de la Viena". Justiţia britanică a dat undă verde extrădării cofondatorului WikiLeaks spre Suedia, unde justiţia doreşte să-l judece pentru viol şi agresiune sexuală. Autorităţile au declarat că sunt hotărâte să-şi înde­plinească obligaţia de a-l extrăda pe Assange, dar vor merge până în puncul de a viola convenţii internaţionale care conferă statelor o suveranitate totală asupra ambasadelor lor, conside­rate din punct de vedere juridic drept teritoriile lor. Dacă asta este intenţia, Londra ar putea face referire la o lege din 1987 pri­vind statul sediilor consulare şi diplomatice, lege care permite, pe solul britanic, să ridice imunitatea unei ambasade. Dar textul prevede aşa ceva doar în caz de ameninţare asupra securi­tăţii publice sau naţionale sau pentru situaţii de amenajare teritorială. Guardian a obţinut o versiune completă a notei pe care diplomaţia britanică a remis-o Ecuadorului. „Trebuie să ştiţi că, potrivit Diplomatic and Consular Premises Act, vom autoriza arestarea lui Assange în localul ambasadei. Sperăm să nu ajungem acolo, dar dacă nu puteţi rezolva problema pe care o pune prezenţa lui Assange în ambasada voastră, această cale ne este deschisă".

Supraveghere

Ieri dimineaţă, toate intrările în Ambasada Ecuadorului au fost puse sub supraveghere şi au fost amplasaţi poliţişti, dar strada nu a fost închisă circulaţiei. În schimb, reprezentanţii media au invadat locaţia, printre simpatizanţii lui Assange care au petrecut noaptea în faţa ambasadei.

Julian Assange, un australian de 41 de ani, este suspectat de justiţia suedeză de viol şi agre­siune sexuală. Nu a fost arestat şi pentru moment este căutat ca martor. Din 19 iunie s-a refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra, unde a depus o cerere de azil politic, pentru a evita extrădarea. El se teme că ar urma să fie transferat în a doua etapă în Statele Unite, pentru a răspunde la acuzaţia de trădare după divulgarea pe site-ul său a mii de documente secrete provenite în special de la Departamentul de Stat.

Chiar dacă Ecuadorul i-a acordat azil politic, rămâne incertitudinea asupra modului în care australianul va putea părăsi clădirea ambasadei din Londra, plasată sub strictă supraveg­here, pentru a ajunge până la un aeroport, fără să fie arestat de poliţia britanică. Imunitatea ambasadei se opreşte la prima treaptă spre stradă şi unele scenarii evocă posibilitatea ca Assange să fie scos din clădire cu o aşa-numită valiză diplomatică ce nu poate fi controlată de autorităţile britanice.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.