Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deoarece suspectează o farudare masivă a votului la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, procurorii au declanşat ample investigaţii la nivel naţional. Este pentru prima dată după 1990 când un proces electoral se bucură de o asemenea „atenţie“ din partea procurorilor. Anchetatorii vizează atât personaje de la nivel înalt, cât şi simpli alegători. Mai exact, pe alergătorii de profesie, anunţă ADEVĂRUL.

ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că procurorii anticorupţie desfăşoară investigaţii în 15 judeţe controlate de politicieni USL. Procurorii au început să verifice, în primul rând, localităţile în care prezenţa la vot a depăşit cu mult 100 de procente. Astfel, anchetatorii au descins în zeci de localităţi din 15 judeţe, unde au audiat atât membri ai consiliilor electorale, cât şi simpli votanţi. ADEVĂRUL prezintă şi câteva exemple de fraude descoperite.

În  Mureş au fost identificate 54 de persoane care au votat multiplu.  În Iaşi au fost identificate două persoane care au votat de opt, respectiv, şapte ori, la aceleaşi secţii de votare. Alte trei persoane au votat de câte patru ori. Sunt anchetaţi, după cum susţine JURNALUL NAŢIONAL, zeci de mii de oameni, sub prezumţia că ar fi participat la frauda electorală. La operaţiune participă, însă, în mod ilegal, şi procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

COTIDIANUL trage concluzia că DNA îi hăituieşte pe cei care au votat la referendum. Scopul procurorilor este de a demonstra că au fost fraude majore la vot. Pe de altă parte, EVENIMENTUL ZILEI afirmă că aproximativ 260 de dosare de fraude electorale au fost deschise de procurori din parchetele din întreaga ţară, iar 10 din acestea sunt cercetate de DNA. Cei care au formulat plângerile penale sunt persoane fizice, filiale locale ale unor partide politice, dar şi organizaţii neguvernamentale.

În cadrul cercetărilor, procurorii au audiat sute de persoane. Plângerile din aceste dosare, care reclamau fapte de competenţa procurorilor anticorupţie, precum traficul de influenţă şi mita electorală pentru votul multiplu, au fost declinate de către Parchetul General în favoarea DNA, constituindu-se în noi dosare penal, explică ADEVĂRUL.

Pe de altă parte, într-un apel către procurori, Cristian Tudor Popescu, senior editor al ziarului GÂNDUL, le solicit acestora să oprească anchetarea simplilor votanţi şi explică faptul că „bătălia politică se va încheia peste o săptămână sau va mai continua câteva luni, dar sentimentul că e periculos să mergi la vot în România, că e mai sigur să stai acasă pentru că altfel te trezeşti cu organele la poartă, este de o nocivitate nemăsurabilă şi poate să persiste ani în şir“.