Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Aproape jumătate dintre utilizatorii români nu îşi actualizează programele instalate pe computer, deşi folosesc software gratuit pentru care nu este necesară cumpărarea unei licenţe. PC-urile utilizate de aceştia devin astfel vulnerabile la atacuri informatice, care exploatează breşe de securitate în versiuni vechi de software, conform experţilor Kasperky.

47,4% dintre computerele personale din România sunt vulnerabile la atacuri informatice deoarece nu rulează cea mai recentă versiune de Winamp. Astfel, toate variantele media player-ului mai vechi de versiunea 5.621 permit unui potenţial atacator să acceseze de la distanţă computerul victimei.

„În general, punem cauza nivelului ridicat de vulnerabilitate a sistemelor din România pe umerii pirateriei – de cele mai multe ori, crack-urile pentru software-ul piratat nu funcţionează decât pentru anumite versiuni, determinându-i astfel pe utilizatorii de software piratat să renunţe la funcţiile de autoupdate în aplicaţii“, a spus Ştefan Tănase, Senior Regional Researcher, EEMEA, Global Research and Analysis Team. „Totuşi, dacă ne uităm la TOP 3 vulnerabilităţi prezente în spaţiul cibernetic românesc, acestea sunt prezente în pachete software gratuite, indicând că motivul principal al nivelului ridicat de vulnerabilitate îl reprezintă neglijenţa utilizatorului individual, care nu întelege importanţa update-urilor, mai ales a celor de securitate“, a încheiat Tănase.
Integral pe Capital