Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa" îi invită pe fanii lui Darwin sau doar pe cei pur şi simplu interesaţi de devenirea speciei umane să viziteze o expoziţie temporară dedicată acestei teme.

"Descendenţa speciei umane - Studii şi schiţe paleoantropologice" e realizată de un artist plastic pasionat paleoantropolog, Eduard Constantin Olaru.

Expoziţia este organizată în sala Anatomiei omului şi Etnografiei mondiale, la etaj, şi poate fi vizitată până pe 7 august 2012.

După cum informează site-ul muzeului, expoziţia are o tematică neabordată încă în România, şi anume evoluţia speciei umane. Studiile anatomice faciale sunt prezentate într-o manieră ştiinţifică, având la bază tehnicile utilizate de către criminalistică în reconstrucţia chipului. Pornind de la imaginea craniilor fosile descoperite, principiile anatomiei comparate, fizionomia hominizilor a fost recompusă într-un mod cât mai realist. Astfel, grosimile ţesuturilor musculare, axele specifice în funcţie de care sunt stabilite unghiurile de înclinare şi morfologia unor elemente anatomice precum ochii, nasul ori urechile sau structura pielii hominidelor reprezentate întrunesc regulile de reconstrucţie cunoscute în ştiinţă.

Pentru a integra într-un context profesionist întreaga expoziţie, fiecare serie de reconstrucţii faciale are ataşat în partea dreaptă, spre comparaţie, rezultatul muncii unor paleoartişti recunoscuţi la nivel internaţional. Astfel, publicul va remarca faptul că, deşi există mereu o doză de subiectivism cauzat fie de viziunea artistului, fie de concepţiile oamenilor de ştiinţă care expertizează munca acestuia, reconstrucţiile întrunesc aceleaşi caracteristici anatomice.

Paleoartiştii

Deşi expoziţia are un caracter preponderent ştiinţific, prezentând publicului şi o serie de informaţii succinte în legătură cu specia de hominide prezentată, zona geografică în care s-a efectuat descoperirea ori amănunte legate de antropologul care a găsit primele rămăşiţe fosilizate, compoziţiile reprezentând scene din viaţa acestor fiinţe demult dispărute, îi oferă privitorului o imagine mult mai amănunţită asupra acelei lumi decât informaţia rece, ştiinţifică.

Îmbinarea între text şi imagine se doreşte a fi echilibrată, intenţia fiind aceea de a oferi publicului informaţiile de bază cu privire la acest domeniu vast şi plin de vitalitate.

Artistul plastic Eduard Constantin Olaru a creat această expoziţie sub expertiza domnului prof. dr. Gheorghe Mustaţă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi în ideea de a promova teoria evoluţiei în rândul publicului român. Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu" din Iaşi, Eduard Constantin Olaru a încercat în această expoziţie să îmbine aplecarea către artă cu pasiunea pentru ştiinţă.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.