Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

O echipă internaţională de cercetători a folosit ESO VLT din Chile pentru a studia stelele cunoscute sub numele de tip O, care au o temperatură, masă şi luminozitate foarte mare , scrie Daily Mail.

Aceste stele au viaţă scurtă şi violentă şi joacă un rol cheie în evoluţia galaxiilor. Acestea sunt, de asemenea, legate de fenomene extreme, cum ar fi "stelele vampir", în cazul unor stele mai mici care practic sug materie din cele mai mari.

"Aceste stele sunt absolut gigante", a declarat Hugues Sana, de la Universitatea din Amsterdam, Olanda, care este autorul principal al studiului.

Ele au de 15 ori sau mai mult masa Soarelui nostru şi pot fi de un milion de ori mai luminoase. Ele pot ajunge chiar şi la o temperatură de 30,000 de grade Celsius.

Telescopul ESO VLT din Chile a reusit sa surprinda un moment exceptional petrecut in univers. Clipa in care o stea de topul O se comporta ca un vampir fata de o alta stea de acelasi tip.

"Un astfel de tip de stea este un monstru.", este descrierea simpla facuta de Hugues Sana de la Universitatea din Amsterdam.


Comentarii

ignorant @Dan Imi pare bine ca vine lumea si se identifica cu buletinu'-n mana ca si tine sub apelativul acestei categorii invocate de mine. Ai pus botu', ignorantule!

2 august 2012 18:13

Victor wow, tare, chiar nu mai poate nimeni gusta ceva din stiinta? Daca nu are legatura cu saracia sau cu mizeria de politica de la noi nu bun. Si apropo, stelele au milioane de grade in nucleu, se vorbeste despre temperaturile de la supafata (Soarele are aprox. 6000 de grade spre exepmlu), si ar trebui reprezentate in grade Kelvin nu celsius dar sa zicem ca la temperaturi asa de mari sunt apropiate una de alta. Mai deschideti si voi ochii la altceva decat mizeriile de zi cu zi si poate ati avea o viata mai fericita. Parerea mea.

2 august 2012 16:41

cristy PAMINTUL ASTA AL NOSTRU ARE GRIJA DE EL DE MILIOANE DE ANI SI SINGUR, AR FI BINE SA NU NE MAI DAM OCHII PESTE CAP SI SA FILOSOFAM.MAI BINE AM FACE CEVA CA MOR OAMENII DE FOAME PRIN LUME.

2 august 2012 9:41

ionut numai 30 000 de mii de grade celsius la dracu de idioti de journalisti romani numai erori prin articolele lor temperatura unei stele se ridica la cateva milioane de grade

2 august 2012 9:41

Dan Nick-ul ales de tine tine ti se potriveste perfect. Trebuia sa strecori undeva si cuvantul ignorant. Felicitari stimabile, esti pe drumul cel bun !

2 august 2012 8:18

cornel Precum in cer asa si pre pamint !

2 august 2012 5:33

idiot de romania Asa, si? Ce-i cu tampenia asta? Stiti ce, mie mi se pare ca sunt cretini de "savanti" care lanseaza tot felul de ipoteze fantasmagorice din care pamanteanul nu intelege nimic si, chiar daca intelege, il lasa rece la cat traieste el.... circa 70-80 de ani. Pe cine dracu il intereseaza daca o stea fura masa/energie de la alta, in conditiile in care, aici, pe pamant, se fura in draci din existenta noastra neinsemnata? Noi nu reusim sa vedem Marea Neagra sau granita tarii, sa vedem muntii si campiile patriei si suntem bombadati cu aberatii cosmice. Nu zic ca trebuie sa stim si ce se intampla dincolo de "cer", dar lasati-o mai moale cu stiri de-astea filistine!

2 august 2012 0:13

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.