Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Rambursările ilegale de TVA au ajuns sport naţional, bugetul fiind păgubit anual cu multe sute de milioane de euro în favoarea unor interlopi. Acest lucru nu ar fi însă posibil fără implicarea directă a angajaţilor statului, politicieni, inspectori ANAF, comisari de la Garda Financiară,care, în loc să protejeze şi să recupereze banii statului, se dovedesc cei mai mari ţepari ai statului.

Şi astfel, în timp ce conturile persoanelor fizice sunt blocate pentru neplata a câţiva lei, „afacerile“ care aduc beneficii de milioane de euro angajaţilor Fiscului sunt trecute cu vederea. Nici nu s-a stins bine scandalul în care Sorin Blejnar, fostul preşedinte al ANAF a fost acuzat într-un dosar de evaziune fiscală de 15 milioane de euro, că la suprafaţă a ieşit un nou caz în care subordonaţii săi erau „pe mână“ cu evazioniştii. Frauda depăşeşte 100 de milioane de euro, anunţă JURNALUL NAŢIONAL, iar singura necunoscută în acest caz este modul prin care statul va recupera paguba.

Senatorul Cezar Măgureanu, dar şi doi directori de la ANAF, afirmă ADEVĂRUL, se află în mijlocul acestei anchete a procurorilor DIICOT legată de evaziune fiscală şi rambursări ilegale de TVA. Pentru demascarea acestei reţele, procurorii DIICOT au bătut, ieri dimineaţă, la 256 de uşi din zece judeţe, pentru percheziţiile care vizau prinderea evazioniştilor. Procurorii, citaţi de EVENIMENTUL ZILEI, spun că percheziţiile au vizat tranzacţiile comerciale cu zahăr ale unor firme care prejudiciau statul, anual, cu 40 de milioane de euro.

Printre cei vizitaţi a fost şi senatorul PSD Cezar Măgureanu, din Giurgiu, dar şi bunul său prieten, interlopul Octavian Grecu, zis „Butoane“. În această afacere sunt implicaţi şi ginerele, dar şi fiica lui Cezar Măgureanu, care dădeau ţepe statului în familie. Potrivit surselor citate de MEDIAFAX, şase persoane au fost deja reţinute, după ce au refuzat să dea declaraţii în faţa anchetatorilor. EVENIMENTUL ZILEI afirmă că interlopii din clanul "Butoane" sunt cunoscuţi drept cămătari în Giurgiu, dar sunt şi proxeneţi. Dan Grecu, fiul lui Octavian Grecu, a fost arestat, anul trecut, pentru trafic de minori.

În dosarul senatorului de Giurgiu mai sunt cercetaţi doi directori ai ANAF şi 7 angajaţi ai Gărzii Financiare, care au facilitat o evaziune de peste 120 milioane de euro, anunţă CURIERUL NAŢIONAL. De altfel, anchetatorii DIICOT au găsit, în urma percheziţiilor făcute marţi la domiciliul directorului de achiziţii din ANAF, Dan Stroe, un seif în care aflau 600.000 de euro, sumă pe care acesta nu a putut să o justifice, au declarat, pentru ANTENA3, surse judiciare.

Astfel, acţionând cu două măsuri, una pentru oamenii cinstiţi şi alta pentru cei care fac parte din grupuri infracţionale organizate, ANAF pune popriri pe conturile persoanelor fizice care nu-şi plătesc la timp impozite de câteva zeci de lei către stat, dar, în acelaşi timp, subliniază CURIERUL NAŢIONAL, facilitează săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală de sute milioane de euro de către cei aflaţi la putere.

INCOMEMAGAZINE.RO susţine că ANAF reuşeşte să ascundă gunoiul sub preş, iar Parchetul abia dacă dibuie 0,5% din întregul fenomen evazionist, estimat în România la 20 de miliarde de euro anual. Ce s-ar putea face cu aceşti bani? Sute de kilometri de autostradă pe an, România ar putea avea un excedent bugetar de circa 15% din PIB, România nu s-ar împrumuta cu 20 de miliarde de euro, ci ar putea împrumuta alte state cu această sumă sau ar putea investi în orice proiect câte 20 de miliarde de euro anual. Şi mai concret: Sănătatea şi Învăţământul au împreună un buget de cel mult 10 miliarde de euro pe an.