Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Referendumul pentru demiterea preşedintelui va fi valabil dacă vor participa la vot cel puţin jumătate plus unu din alegători, după ce Crin Antonescu a promulgat legea care permite acest lucru. Preşedintele interimar a anunţat că a promulgat legea referendumului respectând recomandările Curţii Constituţionale, dar mai rămân de stabilit unele detalii organizatorice. Astfel, referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot, anunţă ADEVĂRUL.

Antonescu, remarcă NAŢIONAL, a adăugat că există posibilitatea ca referendumul să fie prelungit cu câteva ore, românii urmând să voteze începând de la ora 7.00 şi până la ora 22.00 sau 23.00. Deşi a promulgat legea, preşedintele interimar are unele semne de întrebare faţă de decizia CCR. „Am rezerve faţă de faptul că impunerea pragului de prezenţă încalcă prevederile Comisiei de la Veneţia. Această comisie nu recomandă impunerea unui cvorum", a comentat Antonescu, citat de JURNALUL NAŢIONAL.

Însă, remarcă GÂNDUL, Crin Antonescu a subliniat că, dacă preşedintele Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni prin invalidarea referendumului, se va retrage din viaţa politică, dar că, în opinia sa, la vot se vor prezenta 50% plus 1 dintre români.

Potrivit MEDIAFAX, decizia promulgării legii de modificare a Legii referendumului, prin introducerea regulii conform căreia referendumul va fi validat prin prezentarea a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot, a fost luată cu greu, deoarece este nedreaptă, fiind însă necesară pentru ţară, afirmă şi premierul Victor Ponta. El a amintit că Băsescu a fost ales preşedinte cu majoritatea celor care şi-au exprimat votul şi că în România nu mai sunt în prezent 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot deşi procentul de 50% plus 1 este raportat la referendum la un număr de 9 milioane persoane.

Premierul, citat de COTIDIANUL, a prezentat şi scenariile podibile după referendum. Pe de altă parte, EVENIMENTUL ZILEI afirmă că preşedintele suspendat Traian Băsescu a apreciat că este „imoral“ să fie adus la referendum după opt ani de mandat şi trei ani de criză. „Timpul este prea scurt să ajung la 50%, dar am obligaţia să încerc“, a declarat Traian Băsescu.

Desfăşurarea referendumului a fost reglementată prin două acte normative. Majoritatea USL, aminteşte ADEVĂRUL, a votat în Parlament o lege potrivit căreia preşedintele poate fi demis dacă votează „pentru" majoritatea celor care se prezintă la vot. USL a modificat, în acest fel, un act normativ iniţiat de PDL potrivit căruia pentru demiterea preşedintelui este nevoie de votul „pentru" a jumătate plus unu din numărul total de alegători.

Legea votată de USL nu modifica în niciun fel cvorumul pentru valabilitatea referendumului, jumătate plus unu din numărul total de  alegători, adică peste nouă milioane de alegători. Între timp, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care elimina condiţia cvorumului la referendumul pentru demiterea preşedintelui.

Marile agenţii de presă internaţionale scriu despre promulgarea Legii Referendumului că decizia a fost adoptată în urma presiunilor Uniunii Europene şi în pofida rezervelor exprimate chiar de preşedintele interimar. „Sub presiune, partidul de la putere din România dă înapoi în privinţa referendumului“, este titlul ales de agenţia Reuters pentru corespondenţa sa de la Bucureşti, anunţă COTIDIANUL.

Ziarul austriac Die Presse consideră că „Bruxelles-ul îşi pierde răbdarea faţă de România“ iar Financial Times crede că Uniunea Europeană nu va reduce ci, dimpotrivă, va spori presiunea asupra Bucureştiului: „Liderii europeni intenţionează să trimită delegaţi care să monitorizeze angajamentul României faţă de democraţie... Ţara va primi un termen până la sfârşitul anului pentru a răspunde cererilor Comisiei Europene de reafirmare a statului de drept şi independenţei justiţiei“, scrie, citat de ANTENA3, corespondentul ziarului la Bruxelles.