Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Am învăţat la şcoală că ţara noastră este una dintre cele mai frumoase, cu peisaje nemaiîntâlnite şi bogăţii variate. Începusem să mă îndoiesc de toate lucrurile acestea în ultima vreme şi parcă nu mai îmi venea să spun, fără umbră de îndoială, cât de mândră mă face faptul că sunt româncă. Asta până când am ajuns pe Transalpina, cea mai înaltă şosea din România, care şerpuieşte pe culmile munţilor până la nori şi uneori chiar dincolo de ei. Este uimitor cum în câteva minute îţi poţi schimba percepţia despre ce înseamnă cu adevărat frumos.

Şoseaua Transalpina traversează Munţii Parâng şi se întinde de la Novaci până la Jina Sălişte, însă partea cu adevărat încântătoare este de la Rânca până la Obârşia Lotrului. Ai crede că numai cu tehnologia de astăzi se poate face un drum care taie crestele munţilor la peste 2.000 de metri altitudine pe o distanţă de aproape 30 de kilometri. De aceea nu poţi să nu rămâi mut de uimire când afli că Transalpina nu este doar cea mai înaltă şosea din Carpaţi, ci şi cea mai veche. Veche de 2.000 de ani. A fost construită de armatele romane în drum spre Sarmizegetusa şi abia după anul 1930 a fost pavată cu piatră. În timpul celui de-al doilea război mondial, nemţii au reabilitat întregul traseu, după care a fost, din nou, dat uitării. Zeci de ani, doar cei care au iubit cu adevărat muntele, puţini la număr, au mai ştiut că în România există o şosea care duce spre locuri de o frumuseţe ireală. Abia anul trecut au început să apară din nou poveşti despre Transalpina şi totodată au fost demarate şi lucrările de asfaltare a drumului. În present, 115 din cei 120 de kilometri cât măsoară şoseaua sunt deja asfaltaţi.

Prima parte a traseului care începe din localitatea Novaci pare destul de obişnuită. Drumul şerpuieşte prin pădurea de brazi, care, la un moment dat, începe să se rărească. În scurt timp, copacii dispar cu totul, văile încep să devină mai adânci şi mai abrupte, iar crestele munţilor, mai semeţe. Primul popas este staţiunea Rânca, aşezată pe pantele muntelui, la 1.650 de metri altitudine. De aici, sălbăticia îşi intră în drepturi, acompaniată doar de adierea vântului.
Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

dan romanii ca si nemtii, nu au facut decat sa reabiliteze un drum cu mult mai vechi si se aflau pe aici doar dupa prada !! o culme a tragid=smului la acest popor este identificarea cu opresorul mai puternic !!romanii nu au format cu prea mult poporul roman(ce confuzie fara diacritice !!)ci au venit doar sa fure ! cine vrea sa creada ca se trage din cei vreo cativa zeci de ofiteri romani si din cateva femei usoare dace, n-are decat !!

6 noiembrie 2011 11:31

calistrat Noroc cu romanii si cu natura, saraca.Daca s-ar desfiinta si ministerul turismului ar fi si mai bine.

6 noiembrie 2011 7:03

val Articol oarecum propagandistic. Tara noastra este frumoasa, dar nu trebuie sa exageram. Mai sint si alte tari frumoase cu peisaje nemaipomenite. Multe dintre aceste peisaje circula si pe internet. Acest stil nu stiu cit de bun este pt tara. Si parintii nostrii au invatat de la gradinita in cor, sa spuna ca tara noastra este frumoasa, bogata, etc. Dar se pare ca nu este chiar asa. Acest tip de educatie transmisa din generatie in generatie a dus la risipa de materiale, ca avem destule, la nesocotirea mediului ca este salbatic si frumos si se reface singur, etc. Avem destui absolventi de psihologie care ar putea sa analizeze aceste stari de lucruri dar ei sint la "resurse umane" sa spuna viitorilor angajati ce acte sa aduca, etc.

5 noiembrie 2011 23:13

ana Noroc cu romanii.......Daca nu-l faceau ei intai....acum 2000 de ani..noi nu l-am fi facut nici peste 2000 de ani

5 noiembrie 2011 17:55

Nicolae R Daramus Uitasem: felicitari si fotografului pentru frumusetea peisajului arid ales.

5 noiembrie 2011 15:05

criticonline cine a fost la ranca , a vazut hotelurile goale care asteapta in zadar turisti, dezolant fata de peisajele superbe oferite de natura; golanii de azi, morti dupa bani, au defrisat si poluat totul din jur , pentru niste ambitii desarte.

5 noiembrie 2011 8:32

Nicolae R Daramus Un text tradand, prin stil si continut, amatorismul de presa si libertatea acestuia. Asfaltarea muntilor, investitiile hoteliere, partiile de schi, hidrocentralele private care fura in conducte raurile, defrisarile si vanatoarea comerciala etc. , toate vor ucide Carpatii dupa model occidental. Laudatorii ignorantei si banului nu vor lipsi, scriind scolareste: "Ah, cat este de frumos!".

5 noiembrie 2011 6:37

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.