Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După Avocatul Poporului, noua majoritate parlamentară a eliminat, ieri, şi ultima barieră care îi mai stătea în cale în faţa suspendării preşedintelui Traian Băsescu. Prin Ordonanţă de Urgenţă legea Curţii Constituţionale a fost modificată şi astfel instituţiei i-au fost amputate atribuţiile privind avizul obligatoriu al constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului. Astfel, judecătorii nu se mai pot pronunţa asupra motivelor de suspendare a preşedintelui, anunţă EVENIMENTUL ZILEI.

Caracterul de urgenţă al ordonanţei prin care Guvernul a modificat Legea Curţii Constituţionale a fost justificat de purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, citat de GÂNDUL, prin faptul că Guvernul „poate simţi nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede necesar la acel moment“.

Cu alte cuvinte, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, Guvernul Ponta poate face ce doreşte, când doreşte, fără să ţină seama de celelalte puteri din stat, şi a ţinut să şi comunice acest lucru prin purtătorul său de cuvânt. Deja, Comisia de la Veneţia, organismul consultativ al Consiliului Europei, s-a sesizat şi a denunţat „tentativele" Guvernului României de a exercita „presiuni“ asupra Curţii Constituţionale şi de „a aduce atingere independenţei“ acestei instituţii, relatează MEDIAFAX.

„O Curte Constituţională care îşi ia rolul în serios ia, din când în când, decizii care nu convin majorităţii aflate la guvernare. Acest lucru trebuie acceptat de toate autorităţile statului şi nu ar trebui să fie în niciun caz un argument pentru justificarea ingerinţelor asupra independenţei Curţii“, afirmă preşedintele Comisiei Consiliului Europei.

Pentru a-şi atinge acest scopul, respectiv suspendarea preşedintelui, USL a luat o serie de măsuri care anulează principiul separaţiei puterilor în stat, subminează domnia legii şi creează precedente periculoase pentru democraţia românească, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ. O serie de instituţii ale statului au fost puse în imposibilitate de a acţiona, astfel încât scopul politic prioritar, înlăturarea preşedintelui ţării, să poată fi atins fără riscul de a fi împiedicat de alte proceduri legale, susţine şi ADEVĂRUL.

Primul pas efectuat, care se va dovedi crucial în derularea evenimentelor, a fost transferul Monitorului Oficial de la Parlament la Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă. Apoi, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, este demis, deşi nicio instanţă judecătorească nu a stabilit vinovăţia sa. Vinovăţia a fost stabilită prin vot politic. Miza schimbării Avocatului Poporului, mai afirmă ADEVĂRUL, a fost faptul că este singurul care poate contesta la Curtea Constituţională, imediat ce sunt emise, ordonanţele de urgenţă ale Guvernului.

Acum USL are un om din partid în această funcţie, care, în mod cert, nu are niciun dubiu privitor la legalitatea hotărârilor luate de şeful său. Ultimul pas a fost făcut ieri, iar NAŢIONAL remarcă faptul că după ce s-a jurat că nici gând n-are să se atingă de Curtea Constituţionala, USL a reuşit, într-o singură zi, să lege instituţia de gard, impiedicând-o să se mai pronunţe asupra hotărârilor Parlamentului.