Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline (GSK) a ajuns la un acord cu autorităţile americane, urmând a plăti 3 miliarde de dolari, pentru a se pune capăt investigaţiilor şi altor acuzaţii legate de modul în care şi-a promovat unele produse în SUA, precum şi pentru nereguli legate de stabilirea preţului de referinţă al medicamentelor, în vederea compensării, informează Washington Post, citând Bloomberg.

Între altele, amenda vizează medicamentul Avandia, destinat diabeticilor. Problema cu acest medicament este faptul că majorează semnificativ riscul de infarct miocardic. După cum se arată în acest reportaj difuzat anul trecut de CBS, cei de la GSK ştiau din anul 1999 de acest neajuns şi, totuşi, au păstrat tăcerea.

Rapoarte medicale au semnalat încă din prima jumătate a deceniului trecut faptul că Avandia reprezintă un risc major pentru sănătate, iar noile clipuri de promovare GSK au consemnat recomandarea ca diabeticii cardiaci să îşi consulte medicul înainte de a lua pastilele respective. Un raport publicat în 2007 de New England Journal of Medicine şi citat de CBS arată că Avandia creşte riscul de infarct miocardic cu 43%. Rapoarte ulterioare au concluzionat că riscul este chiar mai mare, de 72%, înturcât diabeticii prezintă, oricum, risc semnificativ mai mare de a prezenta probleme cardiace, comparativ cu cei care nu suferă de această maladie.

Urmare a confirmării acestor rapoarte, Uniunea Europeană a decis interzicerea comercializării Avandia, iar Statele Unite se pregătesc să adopte o măsură similară.

Cu toate acestea, Avandia încă se mai găseşte în farmacii din România. Nu se găseşte în toate lanţurile de farmacii şi nici în toate farmaciile anumitor lanţuri, dar încă se găsesc stocuri suficiente. De pildă, nu se găseşte în farmaciile din Bucureşti ale lanţului Sensiblu, dar se află „pe stoc” în farmacii din Alba Iulia, Ploieşti, Suceava, Târgu Jiu şi Timişoara. Verificările au fost efectuate pe site-urile lanţurilor de farmacii şi telefonic.

Medicamentul este scump (99,44 lei un flacon) şi, probabil, s-a luat decizia ca să fie comercializat acest produs până la epuizarea stocurilor, pentru a se limita pierderile. Ar fi o dovadă de cinism, dar cinismul este o caracteristică a comerţului, chiar şi al celui cu medicamente.Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

Daca scoate bani.... ce mai conteaza; Nu v-ati invatat inca ca suntem COBAII Europei, care ne da si pe plan mondial in schimbul unei ...gume de mestecat ???

6 noiembrie 2011 17:00

NEUTR ONU Medicamentul cu pricina este mai periculos decat;tv1,antena3,irtv si b1?????

6 noiembrie 2011 9:59

ecologist Fotografie f. sugestiva.Un concept care merita exploatat si pt. -multe- alte produse.

6 noiembrie 2011 6:37

livUSA din 3 miliarde, voua cat va vine ?!?!? :))))

5 noiembrie 2011 17:37

unul acest guvern asta urmareste, sa mai scape de unii dintre cei care sunt bolnavi in aceasta tara, ca sa poata face ei economii si sa isi mai umfle buzunarele, nu sa lupte pentru sanatatea acestei natiuni.Judecati toti pentru genocid impotriva umanitatii, jegurile

5 noiembrie 2011 16:22

Prodan Nicolae Cine este ministrul sanatatii??? Il va judeca cineva, pe directorii ministerului, pe consilierii ministrului, etc. Cine sa stopeze acest lucru inca altele poate si mai periculoase? Golea, nu, CEI ce au luat mita si sunt atatia.

5 noiembrie 2011 13:01

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.