Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Agenţiile de ştiri Reuters şi France-Presse prezintă noile evoluţii politice din România, notând că ofensiva majorităţii parlamentare este "îngrijorătoare", riscând să conducă la un blocaj instituţional şi la blocarea reformelor economice solicitate de FMI, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte Deutsche Welle publică un rechizitoriu dur la adresa măsurilor luate marţi de majoritatea USL din Parlamentul României, asemânându-le cu terorismul politic practicat în Germania nazistă. Amintind de celebra operaţiune "Noapte şi Ceaţă" din 1941, articolul notează că puterea absolută ar putea reveni "unei instituţii de tip struţo-cămilă, alcătuită din guvernul-parlamentul României şi Antenele lui Felix-Voiculescu", potrivit TVRinfo.ro.


"România, situaţie îngrijorătoare după o ofensivă a majorităţii aflate la putere", titrează Agenţia France-Presse, prezentând noile evoluţii politice de la Bucureşti.

"Noua coaliţie de centru-stânga aflată la putere în România a lansat marţi o ofensivă în războiul împotriva preşedintelui de centru-dreapta, destituindu-l, printr-un vot-surpriză şi contestat, pe preşedintele Senatului, în ceea ce opoziţia a catalogat drept o lovitură de stat", scrie Isabelle Wesselingh, în materialul publicat de France-Presse.

Evenimentele politice de la Bucureşti sunt comentate şi de Reuters, care notează că, "potrivit analiştilor politici, acţiunile USL ameninţă statul de drept şi separaţia puterilor în stat".

"Disputele politice au paralizat, efectiv, procesul decizional, conducând la întârzierea reformelor importante convenite în cadrul acordului de asistenţă financiară încheiat cu FMI", comentează Reuters.

Sub titlul "Noaptea democraţiei, ceaţa raţiunii", Deutsche Welle analizează suita de decizii controversate luate marţi în Parlamentul României de majoritatea social-liberală.

Stilul şi vocabularul folosite de jurnalistul Petre Iancu, care semnează articolul, sunt extrem de dure, trasând paralele între actuala situaţie de pe scena politică autohtonă şi cea din Germania nazistă.

"În Germania naziştii au desfiinţat democraţia Republicii de la Weimar prin aşa-numita lege a împuternicirii. Era o lege prin care Parlamentul împuternicea guvernul cancelarului Hitler, conferindu-i, sub bici nazist, prerogative discreţionare şi plenipotenţiare", este argumentul de început al articolului.

Integral pe România Liberă