Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Înlocuirea Avocatului Poporului, apoi schimbarea judecătorilor de la Curtea Constituţională, înlocuirea preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului şi apoi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Acesta este planul ticluit de liderii USL şi pus în practică începând de astăzi, care îl poate face pe Crin Antonescu preşedinte al ţării înainte de alegeri.

USL a cerut Parlamentului revocarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, anunţă ANTENA3. USL îi reproşează că Gheorghe Iancu a atacat la Curtea Constituţională (CCR) mai multe Ordonanţe de Urgenţă şi nu era de competenţa sa să facă acest lucru. Potrivit unor surse din PSD, citate de COTIDIANUL, Valer Dorneanu va fi propunerea USL pentru a ocupa ca interimar funcţia de Avocat al Poporului. Dorneanu este în prezent adjunct al Avocatului Poporului.

„Cred că probabil vor să-şi pună un om pe care eu cred că îl cam ştiu, să pună un om de la liberali. Mă aştept să se dispună revocarea pentru că atunci când vrei să-ţi faci datoria vis-a-vis de respectarea Constituţiei aşa se întâmplă. Probabil ca nu mai puteau aştepta", a declarat Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, citat de EVENIMENTUL ZILEI.

Pe de altă parte, grupurile PSD şi PNL solicită, în plenul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui acestei Camere, Vasile Blaga. GÂNDUL susţine că USL va cere şi revocarea din funcţie a preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că liderul liberalilor, Crin Antonescu, este propunerea USL pentru funcţia de preşedinte al Senatului, iar social-democratul Valeriu Zgonea- pentru şefia Camerei Deputaţilor.

Vasile Blaga a confirmat, pentru JURNALUL NAŢIONAL, că USL a depus cele două cereri de revocare. Preşedintele Senatului a anunţat însă că nu va convoca sesiunea extraordinară a Senatului pentru revocarea sa din funcţie, întrucât solicitarea în acest sens a USL este „neconstituţională şi nelegală“. Preşedintele Senatului a subliniat că într-o decizie a Curţii Constituţionale se spune clar în ce condiţii poate fi schimbat preşedintele unei Camere.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a precizat că procedura utilizată de USL este „ciudată“, în afara Constituţiei şi că nu poate fi în consecinţă supusă la vot. Totodată, Roberta Anastase, citată ADEVĂRUL, a spus că, dacă cererea de revocare va fi transmisă de către USL ea va proceda ca şi Vasile Blaga, respectiv nu va convoca Biroul Permanent.

„Ponta şi Antonescu au declanşat Jihadul împotriva României democratice şi a românilor. După cererile de revocare din funcţie a Avocatului Poporului, a judecătorilor Curţii Constituţionale, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, urmează cererile de revocare a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, revocarea mandatelor parlamentarilor din opoziţie şi apoi lichidarea intelectualilor şi a presei libere. Toate duc spre dictatura a doi lideri incompetenţi, prinşi la furat şi copiat“, a precizat Cezar Preda, vicepreşedinte PDL, citat de MEDIAFAX.

USL încearcă să convingă parlamentarii UDMR să se alăture acestui demers, dar şi să atragă de partea puterii mai mulţi parlamentari PDL. Trecând de Curtea Constituţională, despre care Guvernul Ponta şi şeful Executivului au insinuat cu diferite ocazii că îi este fidelă lui Traian Băsescu, ADEVĂRUL remarcă  faptul că rămâne doar aprobarea Parlamentului pentru suspendarea Preşedintelui Traian Băsescu.

Iar cum USL îl vrea pe Crin Antonescu şef la Senat în locul lui Vasile Blaga, în condiţiile în care scenariul schimbărilor de la nivelul Parlamentului ar reuşi, iar liderul PNL ar fi instalat în fruntea Camerei superioare, GÂNDUL observă că dacă preşedintele Traian Băsescu ar fi suspendat, Crin Antonescu ar deveni preşedinte interimar.