Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Fostul președinte Ion Iliescu a postat un mesaj pe blogul personal, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la alegerile parlamentare și prezidențiale din 20 mai 1990. Acestea au fost câștigate cu o largă majoritate de FSN și de Ion Iliescu, ceea ce i-a făcut pe mulți să comenteze că au întârziat instaurarea și consolidatrea regimului democratic în România. Fostul președinte nu este de acord și spune că 20 mai 1990 a reprezentat „momentul zero al democrației românești“, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

„Demonizarea acelor alegeri poate fi, până la un punct, explicată, în contextul unei lupte politice, specifică acelor vremuri. Nu a fost Duminica Orbului, cum place unora să spună. Alegerea, atunci, nu s-a făcut în necunoștință de cauză, dimpotrivă. Privind retrospectiv, niciodată ca atunci agenda politicienilor nu s-a identificat atât de puternic cu agenda publică. Am ales, atunci, un Parlament, care era și Adunare Constituantă”, se arată în mesajul postat de Iliescu.

La 30 de ani de la acele evenimente, Parlamentului a adoptat, miercuri, hotărârea de încuviinţare a instituirii stării de alertă pe teritoriul României, anunță AGERPRES. S-au înregistrat 372 voturi pentru, 37 împotrivă şi şapte abţineri. "Se încuviinţează starea de alertă şi măsurile instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I (...)"

Parlamentarii au adus unele completări la hotărârea de Guvern. Astfel, a fost introdus un nou articol la anexa 1 a Hotărârii de Guvern, potrivit căruia "autorităţile publice locale, pentru unităţile sanitare din subordine, exercită atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi, în condiţiile legii".

O altă prevedere introdusă este la anexa 2. "Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, va pune la dispoziţia autorităţilor publice locale necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ - teritoriale respective", precizează textul nou introdus.

Premierul Ludovic Orban a acuzat Parlamentul de „imixtiune grosolană” în activitatea Executivului și de încălcarea principiului separației puterilor în stat, după ce a modificat HG privind starea de alertă și a adoptat-o, miercuri, în plen, anunță ANTENA3. „Am extrem de multe observații legate de modul în care Parlamentul a tratat proiectul nostru de lege și prin modificările pe care le-a făcut ne-a restrâns atât de mult cât a putut posibilitățile efective de acțiune.

Consider că Parlamentul nu avea atributul constituțional și legal să facă modificări la hotărârea de guvern și la planul de măsuri aferent hotărârii de guvern prin care Guvernul României a declarat starea de alertă. Este o imixtiune grosolană a forului legislativ în activitatea executivului și este o încălcare flagrantă a principiului separației puterilor în stat”, a declarat, miercuri seara, premierul Ludovic Orban.

Pe de altă parte, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, citat de GÂNDUL, a reacţionat miercuri seara faţă de afirmaţiile premierului Ludovic Orban, care a declarat că Parlamentul nu avea atributul constituţional şi legal să facă modificări la Hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă, susţinând că "minciuna are picioare scurte".

"Eşti de 6 luni la guvernare! Încă n-ai înţeles că minciuna are picioare scurte, Ludovic? Fie ai uitat ce ai semnat, fie nu ştii ce trimit alţii, în numele tău, spre încuviinţare la Parlament. Ori, pur şi simplu, minţind românii atât de des, acum a devenit un gest reflex?!", a scris Ciolacu pe Facebook, unde a ataşat şi adresa trimisă de premier preşedintelui Camerei Deputaţilor prin care supune spre încuviinţare Legislativului Hotărârea de Guvern privind instituirea stării de alertă.

Cunoscutul avocat Gheorghe Piperea cere Curții de Apel București suspendarea executării Hotărârii Guvernului României nr. 394, din 19 mai 2020, prin care a fost declarată starea de alertă la nivel național, precum și a măsurilor care se aplică pe durata acestei stări, prevăzute în cele trei anexe ale actului normativ, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Gheorghe Piperea a postat pe site-ul casei sale de avocatură și un model al acțiunii de suspendare a acestui HG, pentru ca orice cetățean să îl poată utiliza în vederea deschiderii unor procese similare.


Comentarii

Jet comunist Iliescu Nu ai murit comunistule

21 mai 2020 12:48

@ Salagean Ioan de pe Feisbuci Nea Ioane, nu te mai screme să te întrebi acolea pe Feisbuci despre nea Nelu care e sclerozat? Tu, sărmane patruped ești mai sclerozat decât nea Nelu, sărmane idiot! Muie!

20 mai 2020 23:30

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.