Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O eventuală acţiune în instanţă împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale sau retragerea mandatelor celor numiţi de Parlament a fost discutată de parlametarii USL, după verdictul în cazul reprezentării la Consilul European, rezultatul fiind schimbarea raportului de forţe în CC.

Parlamentarii PSD şi PNL au discutat două variante pentru rezolvarea conflictului dintre Parlament şi Curtea Constituţională în urma verdictului judecătorilor CC care au stabilit că şeful statului este cel care reprezintă România la Consiliul European şi-şi poate delega atribuţiile către premier.

Prima variantă luată în calcul de USL este acţiunea în instanţă împotriva judecătorilor Curţii Constituţionale, pentru abuz în serviciu. Parlamentarii majorităţii consideră că judecătorii Curţii Constituţionale au introdus în decizia privind reprezentarea la Consiliul European concepte şi instituţii care nu există în legea fundamentală.

Aceştia consideră că în Constituţia actuală există instituţia preşedintelui, care este reprezentant al statului român, dar alături de celelalte puteri ale statului, cea legislativă şi cea judecătorească. De asemenea, USL apreciază că judecătorii Curţii Constituţionale au încălcat Constituţia introducând conceptul de delegare, care nu există în legea fundamentală.

Totodată, parlametarii USL iau în calcul varianta retragerii mandatelor judecătorilor Curţii numiţi de către legislativ, motivaţia fiind tot încălcarea legii fundamentale. Astfel, Parlamentul va putea numi alţi judecători în locul acestora, modificând astfel raportul de reprezentare în cadrul Curţii Constituţionale.

Judecătorii numiţi de Parlament sunt: Aspazia Cojocaru - numită în 2004 de Camera Deputaţilor, Mircea Ştefan Minea - numit în 2010 de Camera Deputaţilor, Iulia Motoc - numită de Senat în 2010, Ion Predescu - numit de Senat în 2004, Puskas Valentin - numit de Senat în 2007, Tudorel Toader - numit de Camera Deputaţilor în 2007. Toţi au mandate de nouă ani.

În 27 iunie, după ce CC s-a pronunţat cu privire la reprezentarea la Consiliul European, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a declarat, că judecătorii Curţii Constituţionale Augustin Zegrean şi Iulia Motoc ar fi incompatibili, motiv pentru care aceştia ar trebui demişi din funcţie.


Comentarii

dezstrul USL)))))))))))))))De ce nu asteptati alegerile?De ce nu ati demarat toate procedurile pentru alegeri anticipate?De ce nu intrebati poporul pe care tot il clamati?Deocamdata, ADIO SCHENGEN,ADIO FONDURI EUROPENE,ADIO INVESTITORI!!!!!Macar sa fii pastrat cat de cat un aer de democratie si legalitate!Se vede clar ca nu intereseaza pe nimeni din USL aceste probleme - nu-i intereseaza decat propriile lor interese!!! Cand o s-o ia cursul valutar razna imi plateste mie voiculescu, antonescu, ponta..imi platesc ei mie creditul la banca??? Mai vine drakul in Romania cu asa hoti calificati ca haita usl acum la putere!!!!

3 iulie 2012 19:15

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.