Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Tratamentul cu plasmă sanguină provenită de la pacienţi recent vindecaţi de Covid-19 s-a dovedit eficient în anumite cazuri de pacienţi aflaţi în stare gravă din pricina noului coronavirus.

Omenirea caută cu disperare tratamente eficiente împotriva noului coronavirus care a produs pandemia de anul acesta. Unul dintre acestea ar putea fi terapia cu plasmă sanguină provenită de la pacienţi abia vindecaţi de Covid-19 şi care au în organism un anumit tritru de anticorpi. Aceşti anticorpi i-ar putea ajuta pe pacienţii aflaţi în stare critică din cauza infecţiei cu noul coronavirus să supravieţuiască.

Potrivit BBC, Serviciul Naţional de Sănătate a făcut un apel la donarea de sânge pentru a putea colecta plasmă utilă în tratamentul bolanvilor cu Covid-19, iar Spitalul Universitar din Erlangen, Germania, a primit în premieră autorizaţia de a folosi această metodă cu plasmă terapeutică în tratamentul bolnavilor. Profesorul Holger Hackstein a explicat că donarea de plasmă sanguină este identică cu donarea de sânge, durează 45 de minute şi poate ajuta alţi pacienţi în stare gravă din cauza Covid-19.

Echipamente obţinute prin donaţie

Curând, România s-ar putea alătura ţărilor care tratează cu plasmă pacienţii în stare gravă din pricina noului coronavirus. Potrivit unor surse din sistem, la Ministerul Sănătăţii a avut loc o întâlnire pe această temă. În ţară ar exista trei echipamente de plasmafereză – obţinute prin donaţie – dintre care unul instalat chiar la Centrul de Transfuzii Sanguine din Bucureşti pentru ca plasma nu se poate recolta decât în astfel de centre, potrivit legislaţiei în vigoare. Lipsesc însă protocoalele care sunt încă în curs de elaborare. ”Mâine-poimâine, cel mai probabil, aceste protocoale vor fi transpuse în Ordin de Ministru, astfel încât să se poată recolta plasmă”, potrivit aceleiaşi surse.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.