Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Şomajul tehnic va fi generalizat, cel mai probabil în şedinţa de Guvern de joi, oficialii anunţând deja că vor lua şi faţă de bugetari măsuri similare celor luate în mediul privat. Deşi aparent şomajul tehnic conţine aceleaşi prevederi pentru ambele categorii de angajaţi, există anumite diferenţe. Măsura anunţată de Orban pare o frecţie la un picior de lemn.

Premierul Ludovic Orban a declarat, la B1TV, că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care angajații instituțiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus și efectelor sale vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți care au asigurat funcționarea repectivelor instituții, anunță CURENTUL.

„Ne-am gândit la un mecanism relativ simplu în care împărțim angajații în două: unii vor merge la muncă 15 zile și vor asigura funcționarea, iar restul intră într-o formă de șomaj tehnic. După 15 zile, vin ceilalți care au stat în șomaj tehnic”, a explicat Ludovic Orban, citat de G4MEDIA.

El a spus că cei trimiși în șomaj tehnic pentru două săptămâni  vor primi 75% din salariul brut de încadrare. Premierul susține că astfel se va limita și posibilitatea de răspândire a virusului. Vor fi și excepții de la această regulă, Orban menționând angajații MApN, arată JURNALUL NAȚIONAL. „Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, măsura e deja gândită și urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii. Va fi valabilă nu doar pentru adminsitrația centrală, ci și cea locală, pentru toate entitățile publice”, a mai spus șeful Guvernului.

Și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat pe Facebook că Guvernul a pregătit un proiect de act normativ care se referă la bugetari. „Șomajul tehnic” în instituțiile publice este o propunere asumată, a spus Alexandru, potrivit GÂNDUL. „Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată. Pentru corectitudine”, a mai spus ministrul Muncii.

Imediat după anunțul celor doi oficiali s-a declanșat un scandal pe „șomajul tehnic” al bugetarilor, constată COTIDIANUL. Liderul Pro România Victor Ponta îi  acuză joi pe liberali că „taie veniturile oamenilor” și ne întorc în 2010, după anunțul Guvernului privind șomajul tehnic pentru bugetari. „2020 se transformă, din păcate, în 2010 ! Pentru că PNL este deja PDL ! Să sperăm că vor avea soarta PDL !(…) Singurele “soluții ” ale celor aflați la Guvernare sunt împrumuturile și tăierea veniturilor oamenilor!

(...) Ca și în 2010 vedem cum alte țări fac deja strategii pentru ieșirea din criză, adopă planuri fiscale, dau facilități , își sprijină companiile naționale / ca și în 2010 noi aflăm că “în România nu suntem încă în stadiul acela” și că “cerem voie Comisiei Europene” să vedem dacă ne lasă să facem ceva pentru noi!“

Potrivit declaraţiilor oficiale, bugetarii vor beneficia de 75% din salariul brut de încadrare - cuprins între 16.600 pentru functii de conducere (cum este cazul presedintelui ANAF) şi 5.000-6.000 (pentru un inspector al Fiscului – având posibilitatea de a lucra, prin rotaţie, în perioada şomajului. Cu alte cuvinte, arată ADEVĂRUL, bugetarii vor primi salariul întreg pentru 2 săptămâni şi 75% din salariu pentru cealaltă jumătate a lunii, reducerea totală a veniturilor lunare nemaifiind de 25%, ca în cazul privaţilor, ci de 12,5%.

În mediul privat, angajaţii trimişi în şomaj tehnic sunt plătiţi cu acelaşi procent, 75% din salariul de încadrare, care însă de cele mai multe ori este salariul minim brut pe economie, respectiv 2.230 lei. Ultimele date statistice arată că mai bine de 1 milion de români au contracte de muncă în care este menţionat salariul minim pe economie. Până în prezent, anunță DIGI24, peste un milion de contracte de muncă au fost suspendate iar 200.000 de contracte au încetat.

Dincolo de aceste diferenţe băneşti , angajaţii din mediul privat pot fi „la dispoziţia” angajatorului. Astfel, după cum a explicat miercuri avocatul Adrian Cuculis, citat de ADEVĂRUL, reîncadrarea în muncă a angajaţilor din mediul privat se va face ţinând cont de adaptabilitatea firmei de a-şi relua activitatea la parametri normali, cei de dinaintea izbucnirii crizei legate de pandemie. Cu alte cuvinte, dacă firma nu îşi poate relua activitatea la parametri normali, poate decide restructurarea şi implicit concedierea celor de care se poate lipsi, nemaivorbind de situaţiile de insolvenţă sau faliment.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Considerați necesară măsură introducerii șomajului tehnic și pentru salariații bugetari?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.