Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

”Pandemia de covid-19 a revelat cu adevărat cât de diferit gândesc economiștii și neeconomiștii. Peste tot în lume avem aceeași discuție. Ea arată astfel. Un economist vorbește despre costul răspunsului guvernamental la pandemie și este repede acuzat că încearcă în mod cinic să cuantifice în bani o viață omenească. Tabăra economiștilor încearcă să explice despre ce este vorba, însă tabăra opusă este îngrozită că cineva se gândește ”să-i lase pe vârstnici să moară pentru a-i ocroti pe bogați” sau ”să pună economia mai presus de sănătate”.

Economiștii și neeconomiștii au concepții foarte diferite. Economiștii se gândesc mereu la compromisuri. Este a doua lor natură. Este însăși inima economiei. Toate problemele pe care economiștii încearcă să le rezolve implică mai multe alegeri și ei trebuie să o găsească pe cea mai bună”, scrie Claus Wiemann Frolund, profesor la Universitatea Norvegiei de Sud-Est, USN, într-un articol publicat de Institutul Mises.

”Totul pleacă de la a înțelege că trăim într-o lume a resurselor limitate. Toate resursele și mijloacele sunt limitate, iar alocarea lor pentru a servi unor scopuri îi va lăsa nemulțumiți pe unii. Economiștii încearcă să se asigure că resursele sunt folosite eficient. Nu este la fel de simplu cu a pune două cifre pe o coală de hârtie și a o alege pe cea ai mare. Toate aceste alegeri se fac sub imperiul incertitudinii. Nu suntem atotșiutori, de aceea există posibilitatea să nu facem cea mai bună alegere.

Integral pe CotidianulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.