Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Executivul pregăteşte o rectificare bugetară timpurie, în contextul crizei de coronavirus. Specialiştii sunt de părere că statul nu va avea de ales decât să renunţe în acest an la majorări de pensii şi alocaţii, dar şi la cheltuieli militare.

Criza de sănătate generată de epidemia de coronavirus afectează întreaga economie, motiv pentru care „vom avea o situaţie complicată a bugetului”, a subliniat luni preşedintele Klaus Iohannis. Atât el, cât şi ministrul de Finanţe Florin Cîţu au declarat că Guvernul va face o „reevaluare” a tuturor cheltuielilor statului, pentru că nu trebuie „să ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede schimbări pe câteva zile”. „Avem o creştere a cheltuielilor, dar şi o scădere a veniturilor pentru că foarte multe companii au fost închise şi asta înseamnă că deficitul pentru anul 2020 creşte semnificativ. O creştere a deficitului semnificativ înseamnă şi o finanţare mult mai complicată pentru această perioadă”, a spus ministrul Finanţelor.

Florin Cîţu a prezentat câteva detalii referitoare la viitoarea rectificare bugetară, care urmează să fie aprobată cel mai probabil în următoarea şedinţă de Guvern. El a spus că majoritatea banilor merg la sănătate, dar nu a detaliat: „Un miliard de lei în plus vor merge pentru plata concediilor medicale şi am alocat şapte miliarde de lei pentru plata şomajului tehnic”. Cîţu nu a precizat însă unde vor avea loc tăieri.

Specialiştii consultaţi de „Adevărul” au oferit câteva sugestii: amânarea majorării pensiilor şi a dublării alocaţiilor, tăierea cheltuielilor militare, impozitarea pensiilor speciale.

Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.