Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Klaus Iohannis a anunțat că va prelungi cu încă o lună starea de urgență, însă este posibil ca Parlamentul să respingă la vot o asemenea măsură. Deputații susțin că prelungirea stării de urgență va pune pe butuci economia românească.

Preşedintele Iohannis a anunţat că prelungeşte starea de urgenţă cu încă o lună, în contextul în care experţii avertizează că vârful pandemiei va fi atins după Sărbătorile de Paşte, ceea ce creşte riscul unui nou val de îmbolnăviri prin nerespectarea măsurilor de distanţare socială. România a reuşit să evite creşteri accelerate ale numărului de infectări precum în Italia sau Spania, dar încă nu am atins vârful pandemiei şi nu este, deci, momentul să ne relaxăm, a avertizat preşedintele Klaus Iohannis, citat de ADEVĂRUL.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, săptămâna viitoare, va emite noul decret prin care se va prelungi starea de urgență pe teritoriul național. Iar JURNALUL NAȚIONAL constată că aceasta nu este singura veste proastă pe care șeful statului a ținut să o anunțe. Criza din sănătate va fi urmată, inevitabil, de o criză economică, motiv pentru care Guvernul a fost mandatat să mărească ținta de deficit bugetar, cu efecte negative directe asupra sectorului bugetar.

Deci cu opt zile înainte de a se sfârși perioada stării de urgență, Iohannis a anunțat că va mai prelungi cu încă o lună această măsură, dar deputații spun însă că, de data aceasta, nu vor mai vota prelungirea și că vor cere decizii economice și sociale, care să vină în ajutorul angajaților și al firmelor.

„În momentul de față, orice fel de discuție despre a mai fi sau nu stare de urgență vine la pachet cu lucruri foarte concrete care trebuie să i se ceară lui Iohannis. Știți cum a fost data trecută, instituim starea de urgență, punct. După care au urmat toate celelalte. Dacă mai ceri încă o dată starea de urgență, în condițiile în care economia va fi pusă pe butuci, trebuie să vii și să prezinți foarte detaliat ce ai de gând să faci în timpul stării de urgență, inclusiv pentru oamenii rămași pe drumuri, inclusiv pentru firmele românești.

Altfel, să vii doar să spui că îți mai trebuie încă o tură, din punctul meu de vedere, nu merge. Au închis totul și ce facem mai departe? Către ce sectoare se duc banii ? Unde se duc banii? Nu știm. Fie și numai pentru faptul că au anulat transparența decizională nu ar mai trebui votată prelungirea stării de urgență”, ne declarat, pentru NAȚIONAL, deputatul PSD Liviu Pleșoianu.
 
Potrivit, deputatului Adrian Solomon, prelungirea stări de urgență va trebui aprobată de Parlament și este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, anunță GÂNDUL. ”Parlamentul va trebui să reacționeze mai bine la prelungirea stării de urgență. Acest tip de guvernare a țării este păgubos. Eu aș propune să nu se prelungească. Cred că putem să ne vedem de viață de acum încolo.

Eu sper că se va ajunge la o ședință cu dezbatere pe această situație, în jurul datei de 14 aprilie, pentru a nu ne mai trezi că sunt alții care decid fără să țină cont de opinia poporului, prin reprezentanții săi”, a afirmat deputatul Adrian Solomon.

Mai mult, PSD ameninţă că va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. Declaraţia a fost făcută de preşedintele interimar al social-democratilor, Marcel Ciolacu, într-un interviu la ANTENA3. „Dacă se continuă în acelaşi ritm de greşeli şi această abordare total pompieristică şi fără nicio viziune de viitor, cred că se impune (moţiunea de cenzură - n.r.) şi e o necesitate", a declarat acesta. Totuşi, Marcel Ciolacu a dat asigurări că atât timp cât este stare de urgenţă, PSD nu va depune moţiune.

Anunțul PSD privind o eventuală moțiune de cenzură împotriva guvernului „este ilogic”, consideră liderul deputaților PNL, Florin Roman, citat de UNIVERSUL. Acesta dă ca exemplu apelul anterior al lui Marcel Ciolacu, la instaurarea unui moratoriu pentru o mai bună cooperare între Parlament și Guvern. Liberalul consideră însă că aceasta ar fi o răzbunare pentru gestul partidului său de a ataca la CCR „legile populiste propuse de trioul toxic Ciolacu-Ponta-Tăriceanu”.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, spune că e stupefiat de declaraţia liderului PSD, Marcel Ciolacu, care ia în calcul depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului. Liberalul Florin Roman, observă EVENIMENTUL ZILEI, crede că PSD va destabiliza România prin depunerea moţiunii de cenzură, deşi criza de coronavirus nici nu a atins vârful. Roman caracterizează gestul PSD drept „cinic”, fiindcă Guvernul PNL e „implicat total în lupta cu epidemia de coronavirus”.

Partidul Național Liberal a atacat, cu o zi înaninte, la Curtea Constituțională cele două legi inițiate de parlamentarii social-democrați, ai Pro România, ALDE și UDMR, prin care se permitea clienților băncilor să-și amâne achitarea ratelor bancare, dar și beneficierea de unele facilități pentru contribuabilii operatori economici de pe teritoriul național, amintește JURNALUL NAȚIONAL. Anunțul a fost făcut de deputatul PNL Florin Roman, care a catalogat inițiatorii legii ca fiind o „strânsură”, iar legea în sine ca fiind un demers care întoarce România în epoca lui Nicolae Ceaușescu.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.