Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

La trei zile după ce a armata a preluat conducerea Spitalului Judeţean Suceava, au apărut tensiuni uriaşe între medici şi noua conducere militară. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, generalul Ionel Oprea, a afirmat despre cadrele medicale că nu sunt suficient de bine pregătite şi că unele dintre ele au refuzat să poarte combinezoanele de protecţie.

Un medic de la Suceava a declarat, pentru DIGI24, că cei mai mulţi dintre salariaţii spitalului n-au văzut combinezoane în unitatea medicală înainte să se declanşeze criza provocată de noul coronavirus. El este de părere că noua conducere trebuie să manifeste mai multă toleranţă faţă de corpul medical.

Situaţia e departe de a se linişti la spitalul din Suceava, după ce au apărut tensiuni la între medici și militari, , constată UNIVERSUL. Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a vorbit despre un focar scăpat de sub control. Mai mult, medicii de acolo spun că e foarte dificil să comunice cu armata. „În haosul de la Suceava cred că nu se putea altfel, fără armată. Numai că acum sunt nişte veşti din interior care nu-mi plac.

Nu se putea fără armată la Suceava. Haosul era prea mare. Dar nu poate să vină armata să se comporte așa cu nişte civili, care nu au făcut o zi de armată în viaţa lor… Sunt femei cu copii mici acasă, oamenii nu pot înţelege de la o zi la alta că suntem în cazarmă, că trebuie să spunem hei rup şi cu trompeta şi cu TAB-ul mergem la serviciu. Şocul psihic pentru ei este foarte mare“.

Medicii militari trimişi să readucă lucrurile la normal la Spitalul Suceava consideră că omologii lor civili „au fost răsfăţaţi” şi încă sunt total nepregătiţi, informează ADEVĂRUL. „Sunt răsfăţaţi şi total nepregătiţi”, susţin militarii care au preluat conducerea unităţii. Suceava rămâne sub carantină, cu aproape o mie de bolnavi şi o treime din decesele cauzate de noul coronavirus. Direcţia de Sănătate Publică Suceava i-a testat pe medicii de la Spitalul Judeţean pentru COVID-19. Secretarul de stat Ionel Oprea spune că s-a lovit de refuzul unor medici de a purta echipament şi, la fel de grav, că unele cadre pur şi simplu nu înţeleg cu ce se confruntă.

Federația „Solidaritatea Sanitară”, citată de COTIDIANUL, din România susține că numărul angajaților din Sănătate infectați cu coronavirus a ajuns la 734. „Din nefericire, în ultimele 7 zile creșterea medie zilnică a numărului de salariați infectați (confirmați pozitiv în urma testării) a fost de 22,7% (de la 215 în data de 30 martie la – cel puțin – 734 astăzi, 5 aprilie). (…)

Dacă se va menține ritmul de creștere al salariaților infectați din ultimele 7 zile (de 22,7% în plus față de ziua anterioară/zi) atunci în 30 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate”, arată sindicaliștii într-o postare pe Facebook. Federația „Solidaritatea Sanitară” a precizat că ia în considerare la stabilirea numărului total inclusiv cazurile de salariați infectați din rețelele separate (ex. MAPN, MAI). Adică, toți salariații care lucrează în sănătate.

Pe de altă parte, arată CURENTUL, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat, că trei medici români au murit în urma infecției cu coronavirus. „Numărul de cadre medicale se ridică la aproximativ 500, ceea ce reprezintă 16% din numărul de infectați. Un procent destul de important, sunt deja 3 medici care și-au pierduti viața din cauza acestei infecții și suntem într-o situație de alertă din cauza acestui lucru.

Nu este, totuși, o surpriză, pentru că din punct de vedere epidemiologic, evident, medicii și personalul medical, asistentele, personalul medical auxiliar, toți cei care contribuie la îngrijirea pacienților sunt în prima liniie și sunt cei mai expuși”, a declarat Horațiu Moldovan.

La insistențele jurnaliștilor de a se comunica numele celor trei medici decedați pentru a-i onora, Grupul de Comunicare Strategică a infirmat informația dată de secretarul de stat Horațiu Moldovan: „În afara de cazul care este anunțat, al asistentei din Constanța, revenită din Turcia, nu este nici un alt deces în rândul cadrelor medicale”.

Totuși, și mangerul Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Viorel Rotilă, a spus în direct la ANTENA3 că în rândul cadrelor medicale s-ar fi înregistrat două decese. „Exista deja două decese în randul cadelor medicale unul la Constanţa si unul la Focşani. S-ar părea că e vorba despre un cadru auxiliar", a declarat la Antena 3 mangerul Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Viorel Rotilă.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a criticat dur Ordinul ministrului Sănătății care permite personalului medical să poarte echipament de protecție doar când tratează un bolnav Covid-19, anunță NAȚIONAL. Sindicatele din Sănătate au arărat că medicii și asistentele au fost infectați cu Covid-19 de la pacienții de pe alte secții, care erau asimptomatici.

”Conform analizelor experților noștri, mare majoritate a cazurilor de salariați infectați în spitalele din România au în comun două elemente: contactul cu pacienți despre care nu s-a știut că sunt infectați și absența unui minim echipament de protecție (cel puțin mască chirurgicală) pentru salariați”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară. Sindicaliștii au solicitat Ministerului Sănătății introducerea purtării măștii chirurgicale și a mănușilor ca precauțiune minimă împotriva Covid-19 pentru toți salariații din spitalele publice.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.