Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

„Dragi români, am intrat de câteva zile în cea mai grea etapă a acestei ocmplicate perioade genearte de epidemia de coronavirus. Este o etapă pe care prin măsurile restrictive luate din vreme am reușit să o întârziem cțt mai mult posibil. De acum înainte urmează săptămâni foarte dificile, care vor fi critice pentru sistemul de sănătate din România. Este esențial să fim toți conștienți de acest lucru pentru că vor veni momente cu o mare încărcătură emoțională care ne vor testa solidaritatea și unitatea.

Avem deja de plâns 116 morți. 116 semeni de-ai noștri și-au pierdut viața răpuși de acest virus. Oare câte victime va mai face epidemia? Nu știm.

Dar știm sigur că depinde de noi să avem cât se poate de puține. Dacă nu respectăm cu strictețe toate măsurile impuse de autorități, pierderile de vieți omenești vor fi din ce în ce mai multe și cazurile grave care necesită tratament medical intensiv se vor înmulți.

Pandemia care afectează întreaga lume este una severă și fiecare zi este o cursă contracronometru pentru a salva viețile semenilor noștri.

Trebuie să câștigăm această bătălie, o luptă pe viață și pe moarte, și de aceea măsurile de distanțare socială deja implementate trebuie să rămână în vigoare până pericolul provocat de acest virus va trece. Nimeni, vă spun, nimeni nu va fi cu adevărat în siguranță până nu vom fi cu toții în siguranță.

Dragi români, se apropie cu pași repezi cele mai importante Sărbători creștine. Sunt Sărbători ale lumii, solidarității și bunătății, pe care oamenii le celebrează în md firesc an de an alături de familie și de cei apropiați. De data aceasta însă, Învirea Domnului găsește întreaga omenire într-un moment de criză profundă, în plină epidmeie provocată de un virus ucigaș.

Fac un apel către românii din diaspora, un apel necesar, dar care mă umple de tristețe. Dragii mei, nu veniți anul acesta acasă de Sărbători. Este foarte important să înțelegeți, oricât de greu ar fi că revenirea în țară, în sânul familiei, poate fi extrem de periuloasă atât pentru voi, cât și pentru cei la care țineți atât de mult. Anul acesta vom fi alături de cei dragi, dar de la distanță, pentru că este singurul mod prin car ene putem exprima afecțiunea față de cei pe care îi iubim, fără a le periclita viața și sănătatea. Vom face astăzi aceste sacrificii dureroase pentru a putea fi din nou împreună mai târziu.

Pentru milioane de credinioși, este o dramă reală să nu poată merge de Sfintele Sărbători la biserică. Dar aveți încredere, această perioada dificilă va trece, și ne vom reuni în bisericile noastre cu și mai multă credință.

Acum, însă, nu există, nici o altă cale de a vă apropia pe voi și pe apropiații voștri deât aeea de a sta acasă, de a respecta cât mai mult regulile de distanțare socială. Aceasta este cea mai puternică și plină de dăruire manifestare a dragostei creștinești și a iubirii aproapelui.

Sacrificiile pe care le facem fiecare dintre noi ajută enorm la limitarea răspândirii infecției. Prin atitudinea responsabilă, facem un pas important către momentul în care viața noastră va reveni la normal. Cu toții ne-am dori să existe soluții mai ușoare pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, dar, în acest moment, ceea ce știm și noi și toate țările care se confruntă cu același dușman invizibil este că doar păstrarea distanței față de ceilalți stopează transmiterea infecției.

Vreau să fac acum, un apel special către forțele de ordine, inclusiv cele din punctele de trecere a frontierei. Misiunea voastră este de a-i proteja pe cetățenii României. Și aceasta înseamnă, în aceste zile, să asigurați cu fermitate respectarea legilor și a ordonanțelor militare. Fiți vigileți! Intervenția voastră rapidă și fermă poate salva vieți. Contez pe voi să vă onorați cu responsabilitate această datorie. Și vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți.

Dragi români, doar respectând cu strictețe, riguros, regulile, îi ocrotim pe cei apropiați și le protejăm sănătatea concetățenilor noștri. Este imperativ să stați acasă și să limitați deplasărie doar la cele strict necesare. Atunci când mergeți la cumpărături sau sunteți într-un spațiu public, păstrați distanța de cel puțin 2 metri față de ceilalți, nu vă îmbrățișați cu prietenii, nu dați mâna, evitați orice contact direct! Spălați-vă pe mâini când vă întoarceți acasă. Aceste măsuri simple devin în aceste zile literă de lege. Nu vă abateți de la ele! Respectați-le pentru a rămâne în siguranță”, a declarat președintele Klaus Iohannis.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.