Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Zeci de cadre medicale de la mai multe spitale din ţară şi-au anunţat demisia, s-au pensionat ori au intrat în concediu medical invocând lipsa echipamentelor de protecţie sau, pur şi simplu, frica de o infecţie cu noul coronavirus. Dar cadrele medicale au fost transformate, oficial, în carne de tun. Guvernul a decis să raționalizeze echipamentele medicale și le-a interzis medicilor să le folosească în contactul cu bolnavii.

Potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății, publicat în 31 martie în Monitorul Oficial, personalul medical a fost obligat să ia măsuri pentru raționalizarea echipamentului de protecție, în contextul deficitului global de astfel de produse, anunță NAȚIONAL. Cel mai grav este că, potrivit ordinului de ministru, la triajul pacienților fără simptomatologie respiratorie, medicii nu au voie să poarte niciun fel de mască, iar la pacienții cu simptomatologie respiratorie, medicii pot purta o mască simplă, cu menținerea distanței de un metru de bolnav.

Masca simplă este permisă personalului de laborator, care manipulează probele respiratorii, precum și medicilor din ambulatoriu, care intră în contact cu pacienții cu probleme respiratorii. Mai mult, ordinul publicat în Monitorul Oficial arată că personalul medical care nu a avut halat și mănuși sau a purtat doar o mască simplă la contactul cu un bolnav Covid-19 nu este considerat cu risc de infectare.

Aceasta în condițiile în care din datele actualizate prezentate de autorități, miercuri seara, rezultă că în România sunt 357 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, constată JURNALUL. Dintre acestea, 99 sunt doctori, 127 asistenți medicali.

Zeci de medici şi-au dat demisia în ultima perioadă, în contextul pandemiei cu COVID-19. Acum, guvernul ia în calcul să interzică dreptul de liberă practică şi prelungirea perioadei de preaviz pentru medicii care demisionează, anunță COTIDIANUL. Medicii care demisionează în această perioadă ar putea să îşi piardă dreptul de a practica această meserie, a anunţat premierul Ludovic Orban. „Vom opta pentru o variantă. Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătăţii. Personal, nu aş opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică în România.

Eu le-aş da dreptul să se mai gândească, adică aş prelungi perioada de preaviz, pentru că acest lucru este posibil în perioada de stare de urgenţă, prin derogare de la prevederile Codului Muncii. Interzicerea dreptului de practică (n.r) este o propunere formulată de foarte mulţi şi din zona politică şi din cea nepolitică. Nu am o opinie clar formulată”, a declarat Ludovic Orban, citat de GÂNDUL. Premierul mai spune că regretă că nu poate asigura toate echipamentele necesare pentru spitale.

În plus, autoritățile  care gestionează combaterea epidemiei cu noul coronavirus, studiază elaborarea unei ordonanțe de urgență, prin care personalul medical din România să fie mobilizat în structurile Ministerului Apărării Naționale sau în subordinea celui de Interne.

Prin această ordonanță se urmărește ca medicii să nu își mai poate da demisia în valuri, fenomen care este tot mai des în spitalele din România, susține EVENIMENTUL ZILEI. „Se discută despre emiterea acestei ordonanțe, pentru ca medicii să poate fi obligați să activeze în spitale, pe perioada stării de urgență, pentru combaterea noului coronavirus. În caz că vor refuza să mai lucreze se va considera dezertare și vor putea fi cercetați și judecați de Tribunalele Militare.

În prezent, raporturile de muncă ale medicilor cu spitalele sunt de natură civilă, și aceștia din urmă pot pleca prin demisie. În caz de mobilizare, aceste raporturi civile dispar și apar rigorile militare”, a spun un oficial guvernamental. Cei care vor refuza să activeze în spitale, deși vor fi mobilizați în armata română, vor putea fi condamnați penal iar ca măsură complementară se va putea dispune interzicerea pentru o perioadă de timp să mai poată profesa în acest domeniu de activitate.

Un magistrat militar a explicat, pentru ROMÂNIA LIBERĂ, faptul că orice persoană poate fi mobilizată în funcție de domeniul de activitate își desfășoară activitatea, indiferent dacă acesta are sau nu statutul de rezervist. „Noțiunea de poate fi chemat se traduce prin mobilizat. Dacă acum este nevoie de medici și asistenți medicali aceștia pot fi chemați în rândul forțelor armate și să profeseze tot ca medici sau asistenți medicali”, explică magistratul.

Deja Poliția cere datele cadrelor medicale care au demisionat în luna martie, anunță CAPITAL. Poliţia Dolj a solicitat, prin intermediul DSP Dolj, datele de identificare ale medicilor demisionari de la un spital din judeţ. „Având în vedere solicitarea Inspectoratului de Poliţie Dolj – Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice transmisă cu adresa nr. 160508/01.04.2020, vă rugăm să ne comunicaţi datele de identificare ale personalului medical (medici, medici rezidenţi) şi personalului sanitar mediu care în perioada 01.03.2020 – 01.04.2020 şi-a depus demisia din activitate”, se arată în document.

Surse judiciare au explicat pentru CURENTUL că personalul medical care demisionează fără a respecta perioada de preaviz poate fi acuzat de abuz în serviciu. Codul Muncii definește și reglementează demisia la articolul 81. Astfel, prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz, salariatul având dreptul de a nu motiva demisia. Perioada de preaviz este de 20 de zile lucrătoare.

Totuși, în ciuda ştirilor referitoare la medicii care demisionează, care au captat atenţia în acest moment dificil, specialiştii din sistem, consultați de ADEVĂRUL, susţin că numărul celor care demisionează este extrem de redus şi că majoritatea medicilor sunt la datorie şi înfruntă această criză în ciuda riscurilor la care se expun.

S-a ajuns la o situație aberantă. Pe de o parte cadrele medicale reproșează autorităților că nu au echipamente de protecție, pe de alta guvernanții se întrec în vorbe că au comandat sute de mii de mănuși, măști și combinezoane. Bine, și unde sunt? Cert este că medicii și asistentele îngroașă numărul persoanelor infectate, timp în care guvernul îngroașă numărul asigurărilor că s-au luat toate măsurile de precauție. Și atunci, de ce medicii dau bir cu fugiții? E un tablou macabru, în care aceștia se apără de gloanțe cu pliciuri de muște.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.