Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Situația incredibilă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, devenit focar de COVID-19, a determinat, după un termen nepermis de lung, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava să preia un dosar al colegilor de la Parchetul Judecătoriei Suceava, în care se efectuează urmărirea penală „in rem”, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și de zădărnicire a combaterii bolior.

Motivul acestei preluări constă în faptul că în urma acestei răspândiri a coronavirusului, au decedat mai multe persoane, caz în care intervine competența procurorilor de la Parchetul Tribunalului Suceava, explică EVENIMENTUL ZILEI.

Procurorii arată că medicii şi angajaţii Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” au fost testaţi târziu, iar rezultatele acestora au fost întârziate pentru că au fost testate ilegal alte persoane, afirmă ADEVĂRUL. Printre acestea, și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur. „În condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activităţile de prevenire şi combatere a infecţiei virale cu noul coronavirus”, arată procurorii.

Mulți decedați despre care opinia publică a aflat tot cu întârziere și care au determinat, luni seară, autoritățile centrale să emită o Ordonanță Militară prin care au fost, practic, carantinate municipiul Suceava și mai multe localități, amintește GÂNDUL. Ancheta penală declanșată are la bază, în proporție covârșitoare, articolele din presă care au dezvăluit modul în care fostul manager al Spitalului Județean, Vasile Rîmbu, a gestionat, de la bun început, criza și care a dispus măsuri administrative scandaloase prin care cadrele medicale au fost, pur și simplu, lăsate fără protecție în fața coronavirusului.

Surse judiciare au precizat pentru JURNALUL NAȚIONAL că cercetările vizează în mod evident acțiunile și măsurile administrative dispuse de fostul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Vasile Rîmbu. Numai că, ce să vezi, ancheta judiciară este îngreunată de faptul că acesta se află la izolare, fiind el însuși suspect de infectare cu Coronavirus.

Faptele cercetate vizează dispozițiile acestuia de a chema medicii și asistenții în spital, invocând un ordin de ministru care nu a fost emis, în fapt, niciodată. Această acțiune a condus la infectarea mai multor pacienți și cadre medicale, precum și la decesul multor persoane. De altfel, un sfert din pacienții din România infectați cu Coronavirus și o treime din totalul persoanelor decedate sunt înregistrați la Suceava, iar România a intrat, astfel, în scenariul 4, depășindu-se cifra de 2.000 de cazuri.

 Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Județean Suceava, unde este cel mai mare focar de coronavirus din țară, a fost deja demis din funcție, săptămâna trecută însă, evident, problemele nu au fost rezolvate în acest fel, afirmă COTIDIANUL. „Era și normal să fie așa pentru că datorită unor grave erori manageriale s-a ajuns aici, a explodat acest focar de COVID19 și acum suntem pe primul loc în România”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorin Hancu, președintele Colegiului Medicilor Suceava.

Vasile Rîmbu a fost vehiculat, în toamna anului trecut, ca posibil ministru al Sănătății în Guvernul Orban, amintește ROMÂNIA LIBERĂ, care se întreabă dacă Râmbu și Spitalul Județean Suceava vor rămâne fără decorația oferită de președintele Klaus Iohannis. În aprilie 2019, prin decret prezidențial, Klaus Iohannis decora cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

La mijlocul lunii aprilie 2019, în cadrul ceremoniei de la Cotroceni, președintele mulțumea reprezentanților spitalelor distinse, printre care și managerului de la Suceava, Vasile Râmbu, pentru felul în care își desfășuraseră activitatea ”cu maximă responsabilitate în ciuda condițiilor de muncă mai mult decât dificile!”.

În timp ce virusul COVID-19 lovea puternic cel mai important spital din Moldova, iar managerul de atunci acționa aberant pentru a gestiona situația, Consiliul Județean Suceava se ocupa de afaceri, susține JURNALUL NAȚIONAL. Mai exact, de atribuirea unui contract de 24,5 milioane de lei, pentru modernizarea unui tronson de drum județean.

Afacerea s-a parafat în data de 18 martie 2020, iar clientul instituției conduse de Gheorghe Flutur este o companie care se ocupă cu extracția pietrei, patronată de Nicolae Troașe, președintele Camerei de Comerț și Industrie a județului Suceava. Companie care, în ultimii ani, a fost conectată la zeci de contracte cu statul, în special cu autorități locale județene, în valoare de peste 104 milioane de lei.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.