Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pandemia pune un reflector enorm asupra sistemul sanitar din România, ce pare în aceste zile un castel de cărți la un pas de prăbușire. Deja în mai multe spitale din țară se înregistrează o hemoragie de cadre medicale, care demisionează în bloc din cauza condițiilor mizerabile în care trebuie să lucreze sub asediul COVID-19. Sistemul medical este la un pas de a intra în colaps.

Zece asistente medicale şi trei infirmiere au demisionat, pe parcursul a două-trei zile, de la Spitalul CFR din Timişoara, pe motiv că se tem de o eventuală infectare cu coronavirus, anunță UNIVERSUL. O situație gravă se înregistrează și la Orăștie. Singurul medic de la secţia ATI a Spitalului municipal din Orăştie, împreună cu cinci asistente şi cinci infirmiere au demisionat luni din funcţii, conducerea unităţii medicale şi autorităţile locale încercând să găsească o soluţie pentru rezolvarea problemei apărute.

Zece angajați de la Spitalul de Neurologie din Brașov au depus demisiile începând de vineri, de teama infectării cu coronavirus. Angajații care au demisionat sunt un medic care era în perioada de probă, șapte asistente și două infirmiere, explică DIGI24. Spitalul fusese declarat unitate suport pentru tratarea cazurilor de coronavirus, fiind în linia a treia de intervenție.

Opt medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și-au depus demisia pentru a intra la pensie, în timp ce peste 80 de angajați, printre care medici, asistenți, infirmieri, brancardieri, registratori medicali, și-au luat concediu medical în ultimele zile, scrie JURNALUL NAȚIONAL.

Mai mulți medici de la Spitalul Mioveni, inaugurat anul trecut după o investiție de 68 de milioane de euro, și-au dat demisia după ce s-a decis ca unitatea să devină suport pentru COVID-19, anunță ANTENA3. Demisiile nu au fost însă acceptate de managerul spitalului, care recunoaște că e greu „să ieși la luptă cu mâinile goale”. „Nu pot să accept. Nemulțumirea este legată de faptul că dacă ieși la luptă trebuie să cunoști câte gloanțe ai. Când ieși la luptă cu mâinile goale e greu. Nu poți face un plan”, a declarat managerul Spitalului din Mioveni, Horia Trăilă.

Legat de demisiile din spitale, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că un ordin de ministru nu va putea stopa cadrele medicale să demisioneze. „Nu există ordin de ministru. Au fost propuneri, dar nu un ordin de ministru face un cadru medical să rămână, să lupte în prima linie. Asigurarea cu echipament dă încredere oamenilor să rămână şi să lupte. Nu vreau să mă gândesc că se creează un precedent”, a comentat oficialul, citat de GÂNDUL.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut un nou apel, de data aceasta adresat medicilor, spunându-le acestora că are parte de toată susţinerea clasei politice şi că ei sunt „linia de apărare împotriva coronavirusului”, anunță ADEVĂRUL. „Un gând bun şi o încurajare vreau să exprim pentru medicii şi întreg personalul medical. Ştim că vă este greu, dar voi sunteţi în prima linie. Noi toţi ne uităm la voi cu speranţă, cu încredere. Sunteţi linia de apărare în faţa acestei epidemii. Ştiu că vor veni zile şi mai grele. Vom face tot ce putem pentru a vă asigura materialele de protecţie de care aveţi nevoie“.

Conducerea Colegiului Medicilor din Municipiul București (CCMMB) face o serie de recomandări pentru îmbunătățirea situației cadrelor medicale implicate în combaterea pandemiei provocate de noul coronavirus dar și a stării de sănătate a populației. Reprezentanții instituției susțin că personalul medical nu trebuie terorizat cu amenințări și nici nu trebuie împiedicat să demisioneze, notează EVENIMENTUL ZILEI. Colegiul atrage atenția că în perioada următoare situația se va agrava, iar acest lucru se va răsfrânge asupra stării de sănătate a populației și a medicilor și a întregului personal sanitar.

Dacă personalul medical care demisionează nu-și respectă obligația de a mai lucra încă o lună riscă plata de daune-interese, susține CURENTUL. Codul Muncii definește și reglementează demisia la articolul 81. Astfel, prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz, salariatul având dreptul de a nu motiva demisia. Perioada de preaviz este de 20 de zile lucrătoare.Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.