Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Următoarea etapă a acestei crize este scenariul 4, în care România va intra în momentul în care va atinge 2000 de cazuri de infectare confirmate. Noul ministru al Sănătății, dr. Nelu Tătaru, avertiza, duminică, despre o evoluție dramatică a acestei situații epidemiologice. Preşedintelui Klaus Iohannis i s-a cerut să convoace CSAT, după cum a anunțat  managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru, a declarat că „un vârf al epidemiei“ este așteptat, în România, în a doua jumătate a lunii aprilie 2020, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Estimăm un vârf al epidemiei în România în a doua jumătate a lunii aprilie, cu 10.000 de cazuri", a declarat, duminică, cu privire la epidemia de coronavirus, noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru.

Profesorul Alexandru Rafila declarase sâmbătă, la DIGI24, că, foarte probabil la începutul acestei săptămâni, România trece în scenariul 4 elaborat de autorități în cazul epidemiei de coronavirus, ceea ce înseamnă că vor fi peste 2000 de persoane confirmate cu SARS-Cov-2.
 
„La începutul săptămânii viitoare cu siguranţă se vor adopta acte normative ca să ne adaptăm la această nouă situaţie, pentru că deja aveam 1500 de cazuri, dacă ne gândim că mâine şi poimâine probabil vom avea cel puţin în jur de 200 de cazuri, ne apropiem de 2000 şi atunci trebuie luate măsuri specifice”, a arătat Alexandru Rafila.

Expertul, citat de GÂNDUL, spune că nu este exclusă carantinarea totală a unor zone sau localităţi, aşa cum s-a procedat şi în Italia, „dacă există o creştere locală extrem de puternică a cazurilor”. O astfel de măsură ar putea fi una temporară „care nu poate să dureze mai mult de două săptămâni”.

De altfel, și noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că România se pregătește pentru scenariul 4 al crizei de coronavirus.  „Menționez că ne apopiem de Scenariul 4, de peste 2.000 de cazuri confirmate, în care cazurile ușoare și medii vor fi tratate acasă, iar cazurile critice vor fi tratate în spital, în secțiile de boli infecțioase și la ATI, sub supraveghere”, a explicat ministrul Sănătății.

Deocamdată, prin ordonanța militară numărul 4, adoptată aseară, orice pacient va fi tratat ca posibil infectat Covid 19, afirmă COTIDIANUL! Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunţat că niciun spital nu poate refuza să interneze pacienţi pe motiv că nu au fost testaţi pentru Covid-19. Astfel că, până la diagnosticare, pacienţii vor fi trataţi ca şi cum ar fi infectaţi, iar personalul medical îşi va lua măsurile de protecţie necesare.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidență penală. „Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motivul că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi (la coronavirus – n.r.)”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

Ieri, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a cerut ca preşedintele Klaus Iohannis să se implice în mod direct în gestionarea situaţiei provocate de epidemia de coronavirus, prin convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), anunță ANTENA3. „E momentul ca preşedintele României să se implice în mod direct şi să convoace CSAT, astfel încât decizia să fie la cel mai înalt nivel cu putinţă.

Este momentul ca Preşedinţia să se implice direct în această problemă şi atunci toate lucrurile vor merge cum trebuie, altfel fiecare face cum vrea. Nu mai avem timp de vorbe în momentul de faţă. Nu mai avem timp”, a declarat profesorul Streinu Cercel.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.