Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cu peste 100 de medici confirmaţi pozitiv şi alte zeci de cadre medicale în izolare şi cu patru spitale închise, lupta pentru stoparea răspândirii noului coronavirus a intrat într-o fază critică, în contextul în care bilanţul total a trecut de 900 de cazuri. Situaţia din România riscă să devină dramatică. E vorba de zile până când „prima linie de luptă“ în acest război va cădea în mâna inamicului, după ce și ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a prezentat demisia.

Un număr de 103 cadre medicale din ţară sunt diagnosticate cu COVID-19, a informat, ieri, Grupul de Comunicarea Strategică, citând un raport al INSP. Este vorba despre 43 de medici (27 din Suceava), 45 de asistenţi medicali (30 din Suceava), 14 infirmieri (13 din Suceava) şi un îngrijitor, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

Situaţia din România riscă să devină dramatică după ce, miercuri, două spitale, din Suceava şi Focşani, au fost închise, alături de un centru privat de dializă din Capitală, iar zeci de medici au fost confirmaţi pozitiv sau au fost plasaţi în izolare. Specialiştii din domeniu vorbesc de urgenţa asigurării protecţiei personalului medical, care numără deja peste 10% din totalul cazurilor confirmate.

Oficialii Ministerului Sănătăţii au anunţat miercuri închiderea pentru 48 de ore a Spitalului Judeţean Suceava, timp în care întreaga unitate medicală va fi dezinfectată, şi plasarea întregului personal medical în izolare la domiciliu, după ce peste 70 de cadre medicale au fost confirmate pozitiv. Decizia, precizează ROMÂNIA LIBERĂ a fost luată în urma unei anchete care a scos la iveală că întreg spitalul a devenit un focar de infecţie.

Ministerul Sănătăţii a transmis că dintre cei 233 de medici ai unităţii sanitare, 34 sunt confirmaţi pozitiv la COVID-19, fiind internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Suceava, iar restul, în izolare timp de 14 zile la domiciliu. De asemenea, 49 de asistenţi medicali şi infirmieri confirmaţi pozitiv din cadrul spitalului judeţean se află internaţi, anunță UNIVERSUL. După dezinfectare, spitalul judeţean urmează să devină un spital exclusiv pentru pacienţii infectaţi cu noul virus.

În concluzie, observă DIGI24, la nivelul întrgii țări, numărul total al persoanelor care au murit a ajunns la 17. Nouă dintre acești pacienți - adică mai mult de jumătate - au fost internați în Spitalul Județean Suceava, care a devenit cel mai mare focar de infecție în epidemia din România.

După Spitalul din Suceava, și Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu” din Focşani va fi închis pentru 48 de ore, anunță COTIDIANUL. Măsura vine după ce 2 cadre medicale au fost confirmate cu COVID-19. Marți la Spitalul Militar de Urgență “Dr. Alexandru Popescu” Focșani au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 două persoane din rândul personalului medical și auxiliar sanitar, a informat miercuri MApN într-un comunicat.
 
Şi de parcă nu era suficient, miercuri, nu mai puţin de 28 de cadre medicale de la Spitalul de Arşi din Capitală au ajuns în izolare la domiciliu după ce un pacient de la acelaşi Spital Judeţean Suceava, transferat vinerea trecută la spitalul din Bucureşti, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, anunță ANTENA3.

Este alertă de gradul zero și la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slobozia! 15 medici şi asistente au fost izolaţi la domiciliu după ce au intrat în contact cu o pacientă din Ţăndărei, confirmată ulterior cu coronavirus. Se pare că pacienta, o femeie în vârstă de 70 de ani, s-a prezentat duminică, 22 martie la Spitalul Orăşenesc din Ţăndărei, iar apoi a fost transferată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, explică ADEVĂRUL.

De asemenea, notează NAȚIONAL, miercuri, Direcţia de Sănătate Publică a anunţat închiderea unui centru de dializă privat din Bucureşti după ce o anchetă epidemiologică a relevat faptul că un număr de 9 persoane au fost infectate cu noul coronavirus, iar inspectorii DSP au găsit mai multe deficienţe în instituirea măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus.

Tot miercuri, la Spitalul Obregia din Bucureşti, 70 de cadre medicale au fost puse în izolare, după ce un pacient care a ajuns la acest spital în data de 19 martie a fost confirmat cu coronavirus abia miercuri, 25 martie. Iar coronavirusul a lovit și Spitalul din Deva, constată G4MEDIA. Doi medici au ieşit pozitiv, iar secţia de Oncologie intră în carantină.

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara, medicul Constantin Luca, a declarat că o doctoriţă a Institutului a fost depistată pozitiv cu coronavirus. Trei angajate ale unor spitale din orașul Galați au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus. Potrivit unor surse medicale, este vorba de două asistente și o angajată de la laborator. Sursele medicale au declarat pentru MEDIAFAX că cele trei cadre medicale cu diagnostic confirmat sunt de la Spitalul de Copii, de la Spitalul Judeţean şi de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Sunt probleme grave în toate spitalele din țară, susține preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, citat de ANTENA3. Ministerul Sănătății ar trebui să îi asculte pe oamenii care știu cel mai bine ce se întâmplă în spitale. Este mesajul pe care îl transmite liderul Federației Sanitas. Leonard Bărăscu spune că tot mai mulți medici și asistenți se plâng că nu au cu ce să lucreze și că sunt lăsați să se ocupe de pacienți fără niciun echipament de protecție. „Nu avem combinezoane, mănuși și măști”, a declarat el.

Iar specialiştii din domeniu, consultați de ADEVĂRUL, atrag atenţia că situaţia de la Suceava se va repeta şi la alte spitale în viitorul apropiat. Până acum avem patru spitale, Suceava, Focşani, Gerota, Spitalul de Arşi, iar într-o săptămână o să avem şi mai multe. O să cadă ca ciupercile. Va trebui să gândim soluţii pentru acest tip de situaţii. Nu ne putem permite să avem spital după spital care ies din această luptă. Ni s-a spus că vom primi 200.000 de kituri de testare.

Nu e o risipă dacă 100.000 din acestea vor fi folosite pentru cadrele şi personalul medical. Astfel se evită îmbolnăvirea persoanelor cele mai vulnerabile: bolnavii din spitale. Este cel mai rău tip de focar.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Este bine că ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia chiar în plină criză coronavirus?


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.