Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Consumatorii casnici, tot mai vulnerabili . Zeci de furnizori de gaze naturale riscă falimentul, în condițiile în care clienții lor nu vor să-şi plătească facturile.
Criza economică, susţine Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), va genera o vulnerabilitate tot mai mare a consumatorilor casnici, pe fondul concedierilor și tăierilor de salarii, chiar dacă prețul gazelor e posibil să scadă vara aceasta.

”Zeci de furnizori și consumatori și-au notificat furnizorii de gaze privind sistarea oricărei plăți la gaze și stoparea livrării de hidrocarburi în perioada următoare”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

”Peste 20% dintre furnizorii de gaze vor dispărea dacă fluxul financiar se blochează pentru o perioadă mai mare de 90 de zile”, a completat Chisăliţă. Asociația cere participanților la piață să analizeze calm situația și să intre în negociere pentru determinarea unui preț corect la gaze, win-win, pentru consumator și furnizor.

”Zeci de furnizori și consumatori și-au notificat furnizorii lor de gaze, privind sistarea oricărei plăți.” Dumitru Chisăliță, Asociaţia Energia Inteligentă

”Furnizorii trebuie să continue să furnizeze și încaseze contravaloarea gazelor, consumatorii - să beneficieze de un preț corect și să aibă o perioadă de timp suficient de lungă de plată, astfel încât să-și închidă cash-flow-ul”, a mai spus expertul.

Dacă micii furnizori intră în faliment, lipsa lor va fi suplinită de marii furnizori, de producători și de importatori, ce vor avea capacitatea de a prelua furnizarea, dar cu limitarea nivelului concurenței. Implicit, apare o posibilă creștere a prețurilor, pe termen lung.

Integral pe România Liberă