Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Intenţia autorităţilor de a plafona preţurile nu este văzută cu ochi buni de economişti, aceştia avertizând că va duce la dispariţia alimentelor, pentru că producătorii nu vor fi stimulaţi să scoată pe piaţă cantităţi mai mari la preţuri mici, ceea ce va stimula specula.

„Să nu ajungem să ne facem mai mult rău decât Coronavirusul. Cel mai mare rău pe care ni-l putem face în perioada asta este plafonarea preţurilor. Acum alimentele şi bunurile se găsesc în magazine. Chiar dacă unii au golit rafturile, producătorii le-au umplut la loc. Dacă se plafonează preţurile, nu vom mai găsi deloc alimente sau le vom găsi doar pe piaţa neagră la preţuri şi mai mari”, susţine economistul USR Claudiu Năsui, citat de ADEVĂRUL. Acesta a explicat că „preţul este doar un mesager”, care ne spune cât de cerut este un bun/serviciu faţă de cât de disponibil e.

PSD, prin vocea liderului deputaților Alfred Simonis, a cerut Guvernului să plafoneze prețurile la alimentele de bază, precizând că partidul are pregătit un proiect de lege, care va fi adoptat în regim de urgență, în cazul în care Guvernul nu ia măsurile ce se impun, anunță COTIDIANUL. „Dacă nu o va face astăzi, PSD are pregătit și va depune un proiect de lege, pe care îl vom adopta în regim de urgență, prin care să plafonăm prețurile la alimentele de bază, medicamente și produse sanitare. Dar nu la valoarea lor de astăzi, ci la media prețurilor din ultimele 3 luni. În plus, speculanții trebuie să plătească foarte dur pentru faptele lor!”, a scris Alfred Simonis, miercuri, pe Facebook.

La rândul său, liderul Pro România, Victor Ponta, cere Guvernului să suspende temporar exportul de alimente. Decretul semnat de Klaus Iohannis care instituție starea de urgență prevede posibilitatea plafonării prețurilor, precizează UNIVERSUL.

Autoritatea pentru protecția consumatorului a fost prima care a propus guvernului, pe o perioadă determinată, plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar – așa cum este el definit de lege – , în scopul protejării cetățenilor.

Conform GÂNDUL, ANPC spune că, în contextul pandemiei declanșate de noul coronavirus și a decretării stării de urgență pe întreg teritoriul României, există o creștere substanțială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piață, în condițiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual, așa că propune măsura plafonării prețurilor pentru a preveni comportamentele comerciale incorecte sau ilegale și posibilele creșteri substanțiale de prețuri.

În egală măsură, în magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantitățile din același produs vândute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs și pentru a preveni eventuale sincope în aprovizionare, a mai transmis sursa citată, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Reprezentanții industriei de morărit și panificație au o veste extrem de proastă pentru românii care și-au făcut depozite acasă cu făină și mălai, anunță NAȚIONAL. Aceste produse se găsesc în exces pe teritoriul țării, având în vedere că s-au înregistrat producții record de grâu și porumb.

Românii care s-au bătut ”eroic” pe paleții cu mălai și făină și au devastat zile la rând rafturile magazinelor s-au pricopsit cu stocuri inutile. Reprezentanții industriei de profil din țară au anunțat că, indiferent cât ar cumpăra, rafturile se vor umple la loc, pentru că România a produs de patru ori mai mult grâu și porumb decât necesarul pieței interne.