Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O simulare despre posibila evoluție a epidemiei COVID-19 în România, despre momentul în care am putea avea impactul maxim și despre ce putem face încă de acum pentru a influența evoluția epidemiei și pentru a ne încadra în scenariul cel mai favorabil a fost realizată de Centrul pentru Inovație în Medicină și de RAPORTULDEGARDA.RO.

Aceasta arată că, în esență, sunt 3 posibile scenarii, de magnitudine diferită, care pot apărea în România, în perioada următoare. Simularea, arată NEWSWEEK, se bazează pe metodologia unui model predictiv de evoluție a epidemiei COVID-19, descris într-un articol științific în revista The Lancet, pornind de la un set de date colectate în China.

Scenariul ideal: măsurile de distanțare socială stricte sunt respectate de populație, ceea ce limitează răspândirea infecției, iar presiunea pe sistemul sanitar este redusă. Vârful este estimat în perioda 1-20 mai 2020.

Scenariul mediu: măsurile de distanțare socială stricte produc efecte în limitarea transmiterii bolii, dar din diverse motive (diferite de la o țară și societate la alta și de la o perioadă la alta) transmiterea virusului este totuși intensă, dar nu depășește capacitatea sistemului de sănătate de a face față. Vârful ar putea fi în perioada 1-20 iulie 2020.

Scenariul de risc maxim: măsurile de distanțare socială nu dau rezultate și se constată o transmitere accelerată a virusului, cu apariția de cazuri grave, care depășesc capacitatea de reacție a sistemului de sănătate. Potențialul vârf ar putea fi în perioada 1-20 iunie 2020.

Noul coronavirus SARS-CoV-2 poate supravieţui în tractul respirator al bolnavilor diagnosticaţi cu Covid-19 mai mult de cinci săptămâni, arată un studiu recent al cercetătorilor chinezi, citat de COTIDIANUL. Coronavirusul poate trăi, în medie, 20 de zile în corpul unui pacient infectat, tratat şi vindecat. Minimum, virusul supravieţuieşte opt zile, ţinând însă cont de starea de sănătate şi de afecţiunile aferente. În unele cazuri însă, virusul a persistat până la 37 de zile în organismul uman, arată cea mai amplă cercetare pe pacienţi infectaţi, spitalizaţi şi trataţi.

Președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, a declarat, citat de EVENIMENTUL ZILEI, că sistemul de sănătătate din România nu va face față, dacă numărul cazurilor de coronavirus va crește bursc. „Dacă numărul de cazuri crește rapid, atunci sistemul de sănătate nu mai face față și ajungem ca Italia. Nu ai nevoie de măsuri medicale și administrative. Mai sunt măsurile economice, nu le voi comenta, dar ele trebuie să țină cont că societatea trebuie să fie funcțională”.

Președintele Klas Iohannis a emis, luni, decretul prin care instituie starea de urgență în România pentru o perioadă de 30 de zile ca urmare a pandemiei de coronavirus și a insistat că aplicarea măsurilor pe care le-a inclus în decretul care instituie starea de urgență se face gradual, anunță GÂNDUL.

Pe de altă parte, fostul președinte Traian Băsescu a răbufnit după ce Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru instaurarea stării de urgență. În opinia lui Băsescu, acest lucru trebuia făcut de o lună și jumătate, afirmă CAPITAL. Fostul șef al statului consideră că amânarea decretului de către președintele Klaus Iohannis, ne va costa enorm. De asemenea, Traian Băsescu consideră că din acest punct rămâne de văzut doar momentul în care va exploda numărul de cazuri, deoarece acest lucru este inevitabil.

Numărul celor infectați cu coronavirus în România a ajuns la 184, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică. Datele de la Grupul de Comunicare Strategică au confirmat această cifră, anunță DIGI24. Au fost înregistrate alte 16 noi cazuri de îmbolnăvire - 7 în Iași, 2 în Suceava, 2 în Neamț și câte unul în Ialomița, Mureș, Botoșani, Bistrița Năsăud și Vrancea. Persoanele confirmate pozitiv au vârste cuprinse între 21 și 65 de ani.

De asemenea, din cele 184 de persoane confirmate pozitiv 16 au fost declarate vindecate și externate (15 din spitalul din Timișoara și unul de la București), anunță Grupul de Comunicare Strategică, arată ANTENA3. În cursul acestei zile vor mai fi externate alte trei persoane de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Potrivit autorităţilor pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.078 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus), anunță ADEVĂRUL. Alte 14.845 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Potrivit informării oficiale, până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 3.708 teste. Dintre acestea, 3.540 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19”, se arată în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.