Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Conducerea PNL a validat o mare parte dintre candidaturile pentru primării. Printre numele grele se numără: Emil Boc (Cluj), Ilie Bolojan (Oradea), Nicuşor Dan (Bucureşti), Mihai Chirica (Iaşi), Nicole Robu (Timişoara), Ionel Palăr (Bacău), Ion Lungu (Suceava), Andrei Voloşevici (Ploieşti), Vergil Chiţac (Constanţa), Cătălin Flutur (Botoşani), Sergiu Bălceanu (Arad), Ion Ştefan (Focşani), Dan Drăgulin (Călăraşi), Nicolae Giugea (Craiova), Adrian Bibu (Sibiu).

PNL nu a reuşit să identifice candidaţi din interiorul partidului cu şanse reale de câştig în marile oraşe din țară, aşa că merge pe mâna unor persoane din afara partidului. Se întâmplă deja în Bucureşti şi Iaşi, unde PNL a anunțat deja că îl susțin în cursa electorală pe Nicușor Dan, respectiv pe Mihai Chirica, iar situaţia ar putea fi extinsă şi în Constanţa, Piteşti sau Bacău, susține ANTENA3.

Conducerea PNL a validat mai multe candidaturi controversate pentru locale, printre acestea fiind şi cea a lui Mihai Chirica, fost primar PSD, anunță COTIDIANUL. Prima urmare: un val de demisii la Iaşi, gest care s-ar putea repeta şi în alte filiale. PNL Iaşi a ales să meargă pe mâna lui Mihai Chirica la Primăria Iaşiului, candidatură văzută drept sursă de voturi şi pentru candidatul liberal la CJ Iaşi, ministrul Costel Alexe, cel care a tras sforile pentru atragerea lui Chirica.

Ca urmare, președintele PNL Iași, Marius Bodea, a demisionat, la sfârșitul săptămânii trecute, din partidul condus de Ludovic Orban, ca urmare a deciziei de la București prin care fostul PSD-ist Mihai Chirica va fi susținut pentru un nou mandat la Primăria Iași. Bodea, citat de JURNALUL NAȚIONAL, consideră această decizie ca fiind, în esență, „o declarație de dragoste pentru PSD din partea șefilor PNL”. Conducerea de la centru a susţinut că decizia alegerii candidatului ţine exclusiv de filiala judeţeană. Cu toate acestea, Biroul Permanent Naţional al PNL se reuneşte abia astăzi să valideze candidaturile.

Mihai Chirica nu e singurul caz de candidat controversat pe care l-au vrut liberalii. Potrivit unor surse politice, citate de ADEVĂRUL, la un pas de o candidatură din partea PNL a fost şi primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, judecat în două dosare de corupţie. Până la urmă, liberalii au renunţat, deşi Cherecheş aproape sigur va câştiga iar competiţia locală.
 
Nemulţumiri în interiorul PNL sunt şi în ceea ce priveşte susţinerea candidaturii lui Vergil Chiţac la Primăria Constanţei, acesta fiind impus de conducerea centrală a PNL. Chiţac a fost candidatul PNL şi în 2016, dar a pierdut în faţa lui Decebal Făgădău. O altă candidatură care nu e văzută cu ochi buni de o parte dintre liberali este cea a lui Hubert Thuma, propunerea pentru şefia CJ Ilfov, aceasta înlocuindu-l pe Marian Petrache. Thuma a fost condamnat în 2014 la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie, acesta neputând să candideze la parlamentatele din 2016.

Întrebat care sunt raţiunile pentru care PNL va susţine candidaturile lui Mihai Chirica la Iași, Nicolae Robu, la Primăria Timişoara, şi Thuma Hubert, la preşedinţia CJ Ilfov, președintele partidului, Ludovic Orban, citat de CAPITAL, a răspuns: „Orice explicaţii legate de candidaţi vă voi sta la dispoziţie după ce se iau deciziile în Biroul Politic Naţional. Până atunci, este vorba de nişte propuneri care sunt formulate de filialele judeţene”.

Coordonatorul regional PLUS pe regiunea nord-est, Liviu Iolu susţine, citat  de EVENIMENTUL ZILEI, că aducerea lui Mihai Chirica în PNL este unul din cele mai ruşinoase momente din istoria liberalilor. Liviu Iolu, candidatul PLUS la Primăria Iaşi, afirmă că PNL arată că „nu dă doi bani pe integritate şi onestitate, înghiţind orice broască râioasă care-I promite voturi“.

Iar fostul președinte Traian Băsescu avertizează liderii Dreptei că este al doisprezecelea ceas, înainte de alegerile locale, și pentru a evita un dezastru politic, trebuie să ia măsuri, anunță GÂNDUL. „Dreapta se pregăteşte pentru eşec! Alegerile locale se apropie vertiginos şi nimeni nu are iniţiativa realizării unor alianţe pentru a contracara efectul favorabil pentru PSD al alegerilor într-un singur tur”, a scris președintele de onoare al PMP.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.