Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Generalul ( r ) Nicolae Ciucă, propus ca ministrul al Apărării în Guvernul Cîțu, a anunțat ieri, la Parlament, că Armata Română începe demersurile pentru a cumpăra cea de-a doua escadrilă de avioane F-16.

Ministrul Apărării Naționale, generalul ( r ) Nicolae Ciucă, este propus să ocupe această funcție și în Guvernul Cîțu. În acest context, Nicolae Ciucă a fost audiat, ieri, de Comisiile de Apărare din Parlament, din partea cărora a primit aviz pozitiv. În acest context, Nicolae Ciucă a anunțat că MApN are deja o escadrilă completă de avioane F-16 și va începe procedurile pentru achiziția celei de-a doua escadrile.

"Funcţionează Programul F16, au fost achiziţionate încă cinci avioane, urmează să se completeze o escadrilă, este în plan achiziţia şi celei de-a doua escadrile şi să fim în măsură să facem transferul de tehnologie către industria de apărare, lucru care se va întâmpla la Aerostar și Romaero - Bacău şi Bucureşti. Tot acest demers a durat pentru că aveam tot ceea ţine de pregătire, aveam nevoie de toate celelalte categorii de forţe să se alinieze în modul de lucru al avioanelor F-16, e nevoie de foarte multă tehnologie în domeniu", a explicat ministrul Nicolae Ciucă.

Ideea cooptării industriei din România în programele de înzestrare ale Armatei Române a existat dintotdeauna, dar după căderea comunismului s-a preferat să se aducă armament din Occident, iar implicarea companiilor din România în aceste programe a fost modestă. În ceea ce privește avioanele F-16, el au fost cumpărate de România, second hand, din Portugalia, iar declarația de ieri a ministrului Ciucă este prima confirmare oficială a participării industriei românești la acest program. Producătorul avioanelor F-16 este compania americană Lockheed Martin, care ar urma să asigure transferul de tehnologie către Aerostar Bacău și către Romaero București.

Integral pe România Liberă