Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Joi, la doar câteva ore după o întâlnire Rusia-Turcia la nivel de viceminiștri de Externe, peste 30 de militari turci și-au pierdut viața în provincia Idlib, după un atac aerian. Asta în condițiile în care amintita întâlnire avea ca scop tocmai ajungerea la o incetare a focului. Presa turcă scrie că atacul aerian din Idlib a fost al aviației ”regimului Assad”, nu al aviației ruse, așa cum s-a speculat imediat după anunțarea unui număr mare de victime din rândul trupelor turce.

Inițial, ministerul rus al Apărării a anunțat că militarii turci au căzut victime pentru că se aflau printre membrii milițiilor jihadiste din Idlib, care au fost vizate de atacul sirian. Moscova a mai anunțat că va cere armatei lui Bashar al-Assad să oprească toate atacurile in Idlib.

Acordurile la care au ajuns până acum președinții Recep Erdogan și Vladimir Putin Acordurile la care au ajuns până acum președinții Recep Erdogan și Vladimir Putin valorează tot mai puțin. Erdogan avertizează mereu că va trece la ofensivă împotriva armatei lui al-Assad, pentru a o alunga din zonele din Idlib ocupate în ultimele săptămâni. Ultimatumul era finalul lunii februarie. Însă multe depind de Rusia. Vladimir Frolov, fost diplomat rus, spune foarte clar pentru Reuters că Rusia nu acceptă decât varianta în care regimul Assad va obține controlul total asupra provinciei Idlib, singura concesie putând fi doar o mică fâșie sub control turc, la granița turco-siriană. Rusia insistă și pe eliminarea grupărilor teroriste refugiate acum în Idlib. Erdogan speră că va ajunge la o noua înțelegere cu Rusia și a cerut o întâlnire pe 5 martie, cu participarea Rusiei, Germaniei și Franței. Însă joi, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin nu are planificată vreo întâlnire la această dată.

Integral pe Cotidianul