Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În 2005 sistemul fiscal românesc avea cota de 16% la impozitul pe profit, 16% la impozitul pe venit și 19% la TVA. Toată lumea vorbea atunci de cota unică pentru că toți plăteau la fel.

De atunci și până azi, legislația a fost modificat în sensul relaxării anumitor categorii de contribuabuli. Acum sunt firme care au trecut la impozitul pe microîntreprinderi, 1% din cifra de afaceri, TVA are trei trepte, iar unele categorii profesionale, precum IT-iștii și cercetătorii, nu mai plătesc impozit pe venit.

În plus, impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%. Dispariția ”cotei unice” a fost comentată de Augustin Lazea, economistul-șef al BNR. „Acest lucru se vede foarte bine în cele nouă iluzii, ele sunt mai multe. Eu am înregistrat nouă iluzii legate de buget şi acest dezechilibru. Mersul spre echilibru bugetar se face numai atunci când România este sub programe cu FMI cum a fost perioada 2000-2005, respectiv 2010 – 2015. În celelalte perioade, când nu aveam pe cineva să ne urmărească, echilibrul bugetar este lăsat la voia întâmplării. Prima iluzie este că în România ar mai exista cotă unică de impozitare. Auzi pe ici şi pe colo un consultant fiscal de la marile firme spunând ce grozavă este România că are cotă unică, că pe baza ei se poate construi… Întrebarea mea este: Stimabililor, unde este cota aia unică? Vreau să o văd şi eu”, a spus Lazea, în cadrul unui forum de specialitate.

Integral pe Cotidianul