Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a afirmat, într-un comunicat oficial, că proiectul de ordin pe care l-a emis nu vizează modalitatea de decontare a transportului, deși acesta introduce, clar, o reducere la decontare a distanței parcurse de polițiști, obligându-i pe aceștia să plătească diferența din banii lor.

”Distanțele de 5 km, respectiv de 50 km, în funcție de care se plătesc indemnizația de delegare sau detașare și alocația de cazare, se calculează de la limita teritorială a localității de unde personalul ministerului este trimis până la limita teritorială a localității unde se efectuează delegarea sau detașarea, utilizându-se calculatorul de rute de pe site-ul www.distanta.ro”, se arată în proiectul de ordin al ministrului Marcel Vela. Cu toate acestea, șeful MAI instistă, într-un comunicat de presă, să susțină că nu a modificat în niciun fel decontarea transportului.

”Proiectul nu vizează modalitatea de decontare a transportului pe timpul delegării și detașării. Nu sunt afectate prevederile care reglementează în prezent modul de calcul al distanțelor dintre localități pentru decontarea transportului, aceste prevederi existând deja în cuprinsul Hotărârii Guvernului nr.1292/2003 și în actele subsecvente acesteia”, se precizează în comunicatul MAI.

Sindicatele polițiștilor susțin că afirmațiile ministrului Vela sunt mincinoase, având în vedere că proiectul de ordin ajunge să le taie din bani angajaților MAI. ”Avem Hotărârea de Guvern 714, există reglementarea, iar ei vor să diminueze drepturile pe delegare-detașare pe transport. Am solicitat MAI să nu modifice actuala reglementare – care ia în calcul distanța de la centrul localității de domiciliu la centrul localității unde se efectuează delegarea/detașarea -, în sensul de a impune ca referință distanța dintre limitele administrativ-teritoriale ale localităților, în condițiile în care sunt foarte multe cazuri în care acestea au limite extravilane foarte apropiate sau chiar alipite.

Altfel spus, polițiștii care vor fi implicați în misiuni, cu ocazia alegerilor din acest an, de exemplu, ar trebui să achite din propriul buzunar costul aferent pentru distanțe ce pot ajunge și la peste 50-60 km”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Integral pe Naţional