Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Independentul Nicușor Dan a bătut palma cu PNL, partid care urmează să îl susțină în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei, după ce beneficia deja de susținerea USR. Înţelegerea Nicuşor Dan - PNL i-a luat prin surprindere inclusiv pe liderii Alianţei USR-PLUS, odată cu anunţul făcut de preşedintele liberal, Ludovic Orban, privind susţinerea fondatorului USR pentru Primăria Capitalei.
 
„Am convingerea că Nicuşor Dan este cel mai potrivit candidat pentru atingerea celor două obiective fundamentale ale PNL: de a elibera Bucureştiul de domnia despotică a PSD şi de a asigura o bună guvernare a Bucureştiului, care să asigure calitatea vieţii la nivelul celorlalte capitale europene şi care să permită fiecărui bucureştean să aibă cu adevărat o şansă de a trăi într-o capitală modernă, administrată corect”, a declarant, citat de ANTENA3, Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele PNL a subliniat că liberalii nu mai vor să ajungă în situaţia din 2016, când electoratul anti-PSD a fost fragmentat, ceea ce a dus la victoria Gabrielei Firea. PNL a devenit, astfel, al doilea partid care vine alături de Nicuşor Dan, după PMP, în condiţiile în care până acum doar organizaţia USR Bucureşti a decis să meargă cu fostul lor preşedinte de partid.

Și Biroul Politic al PNL Bucureşti a decis susţinerea candidaturii lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei, a anunţat preşedintele filialei, Violeta Alexandru. Ea a afirmat că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi şi că va propune în şedinţa Biroului Executiv al PNL de vineri susţinerea acestei candidaturi. DIGI24 amintește că Violeta Alexandru a fost testată și ea în sondajele interne ale PNL pentru desemnarea liberalului cu cele mai mari șanse în vederea desemnării drept candidat la Primăria București dar s-a clasat abia pe locul șase, mult în urma lui Nicușor Dan.

Decizia PNL vine în contextul în care Alianţa USR-PLUS a tergiversat anunţarea susţinerii lui Nicuşor Dan, Dacian Cioloş și Dan Barna fiind reticenţi faţă de candidatura liderului fondator al USR. De altfel,  remarcă ADEVĂRUL, anunţul privind susţinerea lui Nicuşor Dan a fost primit cu mai mult entuziasm în PNL decât în USR, Nicuşor Dan fiind considerat un candidat care îi ajută pe liberali să obţină mai multe voturi la nivelul Capitalei.

De altfel, în toate analizele liberalilor de până acum, candidatul PNL era cu mult sub Nicuşor Dan, iar susţinerea acestuia e receptată pozitiv de votanţi, care optau în număr mai mare pentru punerea ştampilei pe consilierii generali ai PNL, potrivit unor surse politice.

În condițiile în care Nicușor Dan a obținut susținerea PNL, candidatura lui Vlad Voiculescu din partea PLUS la Primăria Capitalei stă sub semnul întrebării. Partidul lui Cioloș are o susținere teoretică în București, dar imcomparabilă cu cea asigurată de USR și PNL pentru Dan, afirmă GÂNDUL.

Și Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a anunțat, joi, că după ce PNL a decis să îl sprijine pe Nicușor Dan în cursa pentru Primăria București, că el se retrage din cursă, deși nu avea o intenție serioasă pentru o astfel de candidatură. Băsescu, fost primar al Bucureștiului, a precizat că PSD poate pierde, pe lângă primăria generală, și primăriile de sector, dacă partidele de dreapta stabilesc candidați comuni, anunță ROMânia LIBERĂ.

„Sper că și USR - PLUS vor reacționa inteligent la această mișcare. Eu tot spun, de câteva luni, că Nicușor Dan poate reprezenta partidele de drepta. PNL a decis să nu mai vină cu perdanți, iar lucrurile merg spre bine. Dacă ne dă Dumnezu minte la toți și facem candidaturi în bloc pentru candidații dreptei, PSD pierde și sectoarele. O alianță PNL, PMP, USR nu are cum să piardă“.

Lupta pentru Primăria București se anunță foarte interesantă acum, după ce Ludovic Orban a anunțat că PNL îl va susține pe Nicușor Dan la Primăria București, constată EVENIMENTUL ZILEI. Toată clasa politică este de acord că doar un candidat unic, susținut de o coaliție a partidelor anti-PSD, o poate învinge pe Gabriela Firea, având în vedere că alegerile locale se desfășoară într-un singur tur. Or, deputatul Nicușor Dan este considerat candidatul cu cele mai mari șanse să câștige Primăria București.

Sau, cum nota gazetarul Cristian Tudor Popescu pe pagina sa de Facebook, „Prima hotărâre curat rațională a PNL, de când a ajuns la guvernare! G. Firea nu mai doarme liniștită“.