Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Şansele ca Florin Cîţu să ajungă premier sunt extrem de mici. Social-democraţii au mai multe strategii pentru a împiedica acest lucru. Prima strategie ar fi să sesizeze din nou Curtea Constituţională. A două strategie este cea aplicată şi în cazul lui Ludovic Orban, adică absenţa din sala de plen, astfel încât să nu poată fi asigurat cvorumul.

Curtea Constituțională a stabilit, luni, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis. Prin urmare, amintește DIGI24, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat miercuri pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus, miercuri, că PSD va analiza posibilitatea unei noi sesizări la CCR după propunerea făcută de Klaus Iohannis, deoarece nu ar fi o propunere care să strângă o majoritate parlamentară, explică EVENIMENTUL ZILEI. Acesta a anunţat că social democraţii se vor întâlni într-o şedinţă, vineri, pentru a decide ce vor face mai departe.

Însă în cee ce priveşte posibilul boicot, Marcel Ciolacu a spus că, dimpotrivă, PSD va participa la şedinţa de vot şi va vota împotriva guvernului condus de premierul desemnat Florin Cîţu. Întrebat cum va vota PSD, Ciolacu, citat de ROMÂNIA LIBERĂ a spus: ”Categoric vom vota împotrivă. Preşedintele României a ales să continue criza politică. În principal este normal ca parlamentarii să-şi exercite votul”.

Această declarație a şefului interimar de la PSD deja a nemulţumit câţiva social-democraţi, potrivit unor surse din partid, citate de ANTENA3, pentru că un vot negativ pentru Florin Cîţu deschide calea anticipatelor şi mai mulţi social-democraţi se tem de acest scenariu, având în vedere că nu se vor mai regăsi în viitoarea legislatură. În ce priveşte sesizarea la Curtea Constituţională, social-democraţii spun că un posibil astfel de demers nu ar avea şanse mari de izbândă la CCR, pentru că PSD ieri la Cotroceni nu a făcut o nominalizare de premier.

Însă din PSD se aud voci care cer chiar suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Senatorul PSD Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe, a declarat că prin desemnarea lui Florin Cîţu ca premier preşedintele Klaus Iohannis a încălcat Constituţia, iar din acest moment ar putea începe procedura de suspendare a şefului statului, potrivit AGERPRES. Este primul lider PSD care enunță ideea suspendării președintelui.

„Din punctul meu de vedere, domnul preşedinte astăzi a încălcat, cu bună ştiinţă, Constituţia în spiritul său numind o persoană care nu numai că nu se califică pentru o astfel de funcţie, dar, efectiv, cât a fost în viaţa privată, cât a fost în viaţa oficială de ministru la Finanţe a acţionat strict împotriva interesului acestei ţări“, a spus, citat de UNIVERSUL, Euigen Teodorovici.

La rândul său, deputatul PSD Liviu Pleșoianu a scris, după desemnarea lui Florin Cîțu, că l-ar fi suspendat pe Klaus Iohannis încă  din 2016, anunță COTIDIANUL. „L-aș fi suspendat pe Iohannis fără să clipesc încă din decembrie 2016. Când un Președinte o ia razna pe câmpii cu Constituția lipită de talpă, ai OBLIGAȚIA de a demara procedura de suspendare! Trebuia oprit de multă vreme…

Am cerut suspendarea Insului Bizar încă din decembrie 2016, de cel puțin 30 de ori! Când un Președinte ajunge să suspende țara, Parlamentul are OBLIGAȚIA de a-l suspenda pe el, dincolo de orice calcule electorale!”, a afirmat Pleșoianu miercuri seara pe pagina sa de Facebook.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, miercuri seara, pe Florin Cîțu premier. Decizia a fost luată în urma consultărilor pe care șeful statului le-a avut cu liderii partidelor parlamentare. Florin Cîțu trebuie să vină cu un program de guvernare şi cu o echipă de miniştri. Parlamentul are 10 zile termen să audieze miniştrii propuşi şi să dea vot de învestitură. Florin Cîțu este ministrul al Finanțelor în guvernul Orban, demis prin moțiune de cenzură.