Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Decizia care poate da planurile tuturor partidelor peste cap ar putea veni de la Curtea Constituţională, iar şedinţa a început la această oră.

UPDARE 11.47 - Palatul Cotroceni: Nominalizarea de către Klaus Iohannis a lui Orban ca premier nu a creat un blocaj instituţional "Parlamentul nu a fost şi nu este împiedicat să-şi exercite prerogativa de acordare a votului de încredere (...). Nu există un blocaj la nivelul Parlamentului. Nominalizarea de Klaus Iohannis a lui Ludovic Orban ca premier nu a creat un blocaj instituţional", susţine reprezentanta Palatului Cotroceni. UPDATE 11.35 - "Scopul desemnării lui Orban ca premier este dizolvarea Parlamentului, nu rezolvarea crizei de pe scena politică. În actualul context politic, dizolvarea Parlamentului e un abuz de putere pe care Curtea Constituţională e datoare să-l sesizeze. Cer Curţii să constate conflictul între preşedinte şi Parlament şi să identifice metodele de stingere a acestuia", a spus Titus Corlăţean, preşedintele interimar al Senatului, la şedinţa CCR. Curtea Constituţională discută sesizarea conflictului între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcţia de premier. Sesizarea a fost făcut de Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi Titus Corlăţean, preşedinte interimar al Senatului și este analizată de CCR în aceeaşi zi în care Guvernul Orban II cere un vot de respingere pentru cabinetul său. Șefii celor două Camere ale Parlamentului îl acuză pe șeful statului, Klaus Iohannis, că și-a exercitat discreționar atribuțiile atunci când l-a desemnat, pentru a doua oară, pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, după demiterea sa prin moțiunea de cenzură.
Ştirea iniţială

Magistraţii decid astăzi, dacă preşedintele României a încălcat legea fundamentală în momentul în care l-a nominalizat pentru funcţia de premier pe Ludovic Orban, imediat cum acesta fusese demis prin moţiune de cenzură.

Curtea Constituţională discută sesizarea conflictului între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcţia de premier.

Sesizarea a fost făcut de Marcel Ciolacu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi Titus Corlăţean, preşedinte interimar al Senatului și este analizată de CCR în aceeaşi zi în care Guvernul Orban II cere un vot de respingere pentru cabinetul său.

Șefii celor două Camere ale Parlamentului îl acuză pe șeful statului, Klaus Iohannis, că și-a exercitat discreționar atribuțiile atunci când l-a desemnat, pentru a doua oară, pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, după demiterea sa prin moțiunea de cenzură.

Cu alte cuvinte, autorii sesizării lasă de înțeles că președintele nu ar fi avut dreptul să-l desemneze tot pe Ludovic Orban premier, dacă acesta a fost demis prin moțiunea de cenzură a PSD.

Guvernul Orban a fost demis pe 5 februarie, prin adoptarea unei moțiuni de cenzură generată de angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin.